Predsjednik Republike Srpske

Dodik za ATV nakon sastanka sa Putinom: Ruski predsjednik zna da BiH nije uvela sankcije zbog stava Srpske

  • Извор: АТВ
  • 23.05.2023. 21:43

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za ATV, nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da on razumije, da BiH nije uvela sankcije Rusiji zahvaljujući Republici Srpskoj.

"Utisci su odlični. Osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti, činjenicom da sam imao priliku da razgovaram sa predsjednikom Putinom, kako je on i sam rekao nekoliko puta, zadovoljan je našim prijateljskim odnosom. Naša bilateralna saradnja je ključna. Pored sankcija i bilo čega drugoga, Srpska i Rusija povećavaju spoljnotrgovinsku razmjenu. Vidim da predsjednik Putin to dobro razumije. Jedno od važnijih pitanja jesu globalni odnosi vezani za Rusiju. Imamo pola BiH koji želi u političkom smislu da se uvedu sankcije Rusiji, Republika Srpska to ne želi i mi se tome suprostavljamo. Predsjednik Putin to razumije i zahvalio se što smo principijelno ostali na poziciju da ne uvodimo sanckije Rusiji. Da zloupotreba nekih procedura postoji, Putin to zna, ali za njih to nije važno. Kako će Borenović spavati večeras ja ne znam. Dakle, ekonomska saradnja se nastavlja. Navedeno je da će Rusija uvijek biti u prilici da Republici Srpskoj isporuči dovoljne količine gasa, a to je veoma važno za našu energetsku budućnost", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Srpska nastavlja ekonomsku, kulturnu i obrazovnu saradnju sa Rusijom, a nastavlja se i intenzivna gradnju rusko-srpskog centra u Banjaluci.

Bilo je, između ostalog, govora i o razvoju na globalnom nivou.

"Rusija danas ima stabilnu ekonomiju. Činjenica je da su im oteli bukvalno 300 milijardi po Evropi, međutim, oni akumuliraju značajna sredstva na svojim stanjima. Imaju dovoljan nivo obima trgovine sa drugim zemljama koji ne ugrožavaju njihovu ekonomiju. Imaju inflaciju 3,2 odsto, Evropa ima više", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske uručio je ruskom predsjedniku Orden Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

"Ovo je bila prilika da isporučim Orden. Uzeo sam ogrlicu i stavio sam mu oko vrata, raspitivao se o znakovima. Zahvalio se, a ja sam vidio koliko mu to znači. Već vidim da neki reaguju i izražavaju nezadovoljstvo, kao što je ambasada Amerike. Šta ona ima s tim, s kim ja idem i s kim se ja sastajem? Ja nisam, kao moji konkurenti u predizbornoj kampanji rekao da se neću sastati sa Putinom, ja ću se uvijek sastati sa predsjednikom Rusije i s kim god mogu, ko hoće da razgovara. Ja poštujem svakog ko može da razgovara sa predsjednikom jedne super-sile. Amerikanci kažu, nisu oni super-sila, pa dobro, zašto se onda bavite s njima na taj način, zašto ih ne ignorišete, zašto ih ne porazite? Mi ostajemo u politikama koje su poznato, a to je da ne uvodimo sankcije. Ja visoko cijenim predsjednika Putina. Narod u Republici Srpskoj i Srbiji voli Rusiju, i zainteresovan je za saradnju sa Rusijom. Bez obzira šta Marfi tamo mislio i ko je na kraju on? U jednom važnom danu za Srpsku, on pokušava da to skrnavi. Dosta je više tih stvari, pa tama i da dolazite iz Amerike. Dolazeći ovdje, čuo sam čak i različite teorije od nekih sa Zapada, koji su me dobronamjerno pozvali i rekli, da ima nekih koji razmišljaju da kada se vratim, preduzmu neke akcije protiv mene. Ja pitam zašto? Da ja ćutim i da puštam njima da mijenjaju Ustav, oduzimaju imovinu i Republiku Srpsku vi bi meni tapšali? Ili, Milorad Dodik koji se bori da se to ne desi i traži saveznike u svijetu. Moj važan saveznik je Rusija. Kraj. Evo recimo, kako je moguće da Makron, Šolc ili Bajden, odlučuju o Republici Srpskoj, a neće da čuju nas? Prošlo je to vrijeme. Političku volju za takvo ponašanje ne možete dobiti", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da sutra učestvuje u globalnom bezbjednosnom forumu koji bi trebalo da okupi predstavnike najvećih stručnjaka iz više od 90 zemalja svijeta.

"To je velika čast. Pozvan sam kao specijalni gost. Obratiću se odmah nakon službenog otvaranja kao prvi od stranaca na tom forumu, te ću iznijeti viđenje globalne situacije. Za to sam se dobro pripremio sa profesorom Budimirom i vjerujem da ćemo reći ono što je najbolje moguće, ne samo za nas, nego cijeli svijet, ako to neko hoće da sluša, a očigledno da ovdje hoće. Makron recimo ne može uvede ljude u kuće, a upravljao bi Republikom Srpskom, koja je mirna i stabilna i bori se za svoje stvari. Borimo se da se održimo u životu, borimo se da nema nasilja, a kod Makrona nema šta se ne dešava. Svijet se promijenio. Amerika jeste vojna sila, ali nije više centar političke moći i nisu centar finansijske moći. Ja želim, da iza sebe ostavim generaciju mladih ljudi koji će uspješno voditi Republiku Srpsku. Razgovarao sam danas ovdje sa nekim bankarima. Tu nema ničega što uslovljava osim onoga što je ekonomija. Evropa nas uslovljava da budemo poslušnici, mi to ne želimo da budemo. Ovaj sistem nije održiv. Svima je dosta evropske priče. Čim neko nešto kaže da ne da, oni odmah zaustavljaju projekte. Tako možete funkcionisati jedno vrijeme ali ne možete tako funkcionisati čitav život. Nama su svakako blokirali određena sredstva, dok neodblokirate sredstva, neće biti", zaključio je Milorad Dodik.

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм