Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Чување Српске и у слободи - главни оријентир политичког дјеловања

 • Извор: СРНА
 • 20.11.2023. 20:12

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас у Источној Илиџи, гдје је заједно са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем посјетила Храм Светог Василија Острошког и Спомен-цркву, у којој су уписана имена 2.793 погинула борца у протеклом рату, да је ово мјесто подсјетник да је слобода веома скупа, да се за њу полажу животи, али исто тако подсјетник и за све институције, било локалне или републичке, да се Српска мора чувати.

- Управо је та слобода коју данас уживамо нешто због чега можемо да захвалимо и овим људима овдје који су дали животе, али и многим другим широм Републике Српске, који су исто тако били на бранику отаџбине, желећи да будућим генерацијама подаре миран живот, слободу у којој треба уживати - рекла је Цвијановићева новинарима након посјете.

Она је нагласила да је ово мјесто подсјетник на све жртве које је поднијело Источно Сарајево током рата, штитећи Републику Српску и право српског народа да живи свој на своме, у слободи, и да на тај начин одгаја будуће генерације.

Цвијановић-Калабухов: Указано на важност принципијелног поштовања Дејтонског мировног споразума

Цвијановић-Калабухов: Указано на важност принципијелног поштовања Дејтонског мировног споразума

- Свјесна сам и да, кад погледате овако нешто и подсјетите се свега, онда дубоко разумијемо потребу да сви који данас обављају било коју функцију, али исто тако и сви грађани, морају разумјети да оно што се тако тешко бранило - дијеловима тијела, страдањем породица и што је крвљу одбрањено, да је то нешто што се не смије губити у слободи - истакла је Цвијановићева.

Она је поручила да је то велики завјет за све и да треба да буде главни оријентир политичког рада свакога, без обзира на којем нивоу власти се налазио.

- Увијек мора да постоји свијест о томе да је Република Српска најважнија, да је она оквир за наше животе. Сви смо ми локалпатриоте, сви волимо да се развијају наше општине, градови, али оно што је доминатно јесте да смо ми патриоте Републике Српске и да знамо колико је она важна за сваку нашу локалну заједницу. Због тога сам и поносна када дођем овдје у Источно Сарајево и кад се сјетим како је то изгледало прије неких 15-ак година или више, знам колико је напора било - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је поносна што је била дио структуре која је упорно радила и градила овај град, разумјевши колико је то важно и за грађане Источног Сарајева, али и за цијелу Републику Српску.

- Никада нисам посматрала ниједну општину изоловано од неке друге. То је органско ткиво, све оно што ми данас имамо у Републици Српској, гдје год се налазили, морамо да знамо да се увијек чује и звук неког другог мјеста, из другог краја Српске и на то сам поносна -  поручила је Цвијановићева.

У Спомен-цркви налазе се имена погинулих бораца и припадника полиције који су дали животе за опстанак Срба на овим просторима. У Спомен-цркви су имена погинулих не само са подручја Илиџе, него и из других општина тадашњег Српског Сарајева које су Дејтоном припале ФБиХ.


Пратите нас и путем Вибера

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.