Не бацајте га

Зову га супер лијеком: Ево како да искористите лишће од мркве

  • Извор: Крстарица
  • 06.11.2024. 18:50

Мало је познато да се, осим коријена, у исхрани може користити и лист мркве, који су грчки љекари укључили у списак 600 најефикаснијих биљака у превенцији и лијечењу појединих врста карцинома.

Зато немојте дозволити да овај драгоцјени састојак заврши у корпи за отпатке јер садржи бјеланчевине, витамине и минерале и чак шест пута више витамина Ц него коријен биљке.

Одличан је извор калцијума и хлорофила, па чисти крв, лимфу и надбубрежне жлијезде од токсина, јача кости и мишиће и поправља квалитет вида. Велике количине калијума и витамина К у листу шаргарепе снижавају крвни притисак, нормализују метаболизам, штите од остеопорозе и кардиоваскуларних обољења.

У хомеопатији се чај од лишћа шаргарепе користи као природно диуретско средство за лијечење болести бубрега и елиминацију отока, док се сок од лишћа употребљава као антисептик за испирање уста и помаже у третирању лошег задаха, али и лијечењу афти и гингивитиса. Због јаког антисептичког дјеловања сок добијен из свјежег листа шаргарепе можете помијешати с медом и користити за дезинфекцију рана, али и за унутрашњу употребу ако желите да стимулишете рад хипофизе.

Хитно се повлачи смрзнуто месо

Хитно се повлачи смрзнуто месо

Труднице треба да избјегавају лист шаргарепе, који се у руској народној медицини користи за стимулацију материце у вријеме порођаја.

Лист шаргарепе користите на исти начин као лист першуна. Исјецкајте га и њиме зачините чорбе или оброке од поврћа при крају кувања, додајте га у салате, а у комбинацији с бијелим луком, ђумбиром и бибером јелима даје посебан укус и има изузетно стимулативно дејство на тијело.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: