Плински шпорети одговорни су за смрт готово 40 хиљада Европљана годишње, закључак је студије која је спроведена у домаћинствима широм Европске уније и Уједињеног Краљевства.
Проблем је у, преноси Гардијан, загађивачима који утичу на то да је број смртних случајева двоструко већи од броја погинулих у саобраћајним несрећама. Шпорети, наиме, испуштају штетне плинове који се повезују с болестима срца и плућа, али стручњаци упозоравају како људи нису довољно освијештени о опасности која стоји иза њиховог коришћења.
Како се наводи у студији, кување на плин скраћује човјеков живот за готово двије године. Опсег проблема је далеко већи него што се досад мислило, рекла је главна ауторка студије Хуана Мариа Делгадо-Саборит, која води лабораторију за истраживање здравља околине на Универзитету Јауме у Шпанији. Истраживачи наводе како су у обзир узели искључиво здравствене учинке азот диоксида, док су изостављени подаци за друге плинове попут угљен-моноксида и бензена.
– Давне 1978. први пут смо сазнали да је контаминација азот диоксидом вишеструко веће у кухињама које користе плинске шпорете у поређењу с оним електричним, али тек сада смо могли да дамо конкретне податке о утицају на животни вијек човјека – рекла је Делгадо-Саборит. Статистика за ЕУ налаже да свако треће домаћинство користи плински шпорет. У Уједињеном Краљевству то важи за 54 посто, а у Италији, Холандији, Румунији и Мађарској за више од 60 посто домаћинстава. Шпорети сагоријевају фосилни плин и избацују штетне супстанце које изазивају упале дисајних канала.