Познато је да се конзумирање пилеће супе препоручује када имате прехладу, а стручњаци наводе да је то због карнозина, који помаже у борби против упале и инфекција.
Да бисте заиста разумјели умирујуће и љековито дејство пилеће супе, важно је узети у обзир њене састојке супе. Нису све пилеће супе пуне хранљивих љековитих својстава.
На примјер, ултра обрађеним конзервираним верзијама пилеће супе, са и без резанаца, недостају многи антиоксиданси који се налазе у домаћим верзијама. Већина верзија пилеће супе у кесици нема поврће.
Основни хранљиви састојци у домаћим верзијама супе су оно што издваја ове супе од верзија из кесице. Пилетина обезбјеђује телу потпуни извор здравих материја, као што је карнозин, за борбу против инфекције и упала. Поврће обезбјеђује широку лепезу витамина, минерала и антиоксиданата.
Чак и топлина пилеће супе може да помогне. Испијање течности и удисање испарења повећавају температуру назалних и дисајних путева, што ослобађа густу слуз која често прати респираторна обољења.
Биље и зачини који се понекад користе у пилећој супи, као што су бибер и бијели лук, такође ослобађају слуз. Чорба, која садржи воду и електролите, помаже код рехидрације.
Да бисте максимизирали здравствене предности пилеће супе, препоручује се домаћа варијанта, која се може припремити са шаргарепом, целером, свјежим бијелим луком, зачинским биљем и зачинима. Ова супица подиже имунитет и прави је спас у данима прехладе.
Наука сугерише да пилећа супа заиста помаже у ублажавању симптома прехладе.