Једини 100% тачан начин да сазнате да ли имате мањак витамина Д је да извадите крв у некој од лабораторија и провјерите дефицит овог витамина.
Али и без њега можете да примјетите недостатак витамина ако обратите пажњу на неке знаке и симптоме.
Симптоми недостатка Д витамина:
1. Тамна кожа
Тамнопути људи имају знатно већу вјероватноћу да имају мањак витамина Д јер им је потребно 10 пута више излагања ултраљубичастом зрачењу да би добили исту количину витамина Д као и бјелопути људи.
2. Склони сте депресији и промјенама расположења
Доказано је да излагање сунчевој свјетлости повећава ниво серотонина, такозваног „хормона доброг расположења“ који производи мозак. Испитивање из 2006. на 80 старијих добровољаца показало је да људи склони депресији имају 11 пута већу вјероватноћу да имају низак ниво витамина Д од здравих људи.
3. Старост преко 50 година
У овом случају, недостатак витамина Д је повезан са неколико стања. Старији људи не само да га производе мање када су изложени ултраљубичастом зрачењу, већ су њихови бубрези много мање ефикасни у преради супстанце коју тијело може да апсорбује. Поред тога, старији људи рјеђе излазе напоље и излажу се сунцу.
4. Гојазност
Пошто је витамин Д хормон растворљив у мастима, постојећа маст у тијелу га складишти. Због тога се унос витамина повећава пропорционално количини масних наслага. Исто важи и за људе са високом тјелесном масом.
5. Преломи или бол у костима
Према др Холику, многи случајеви хроничног умора или фибромиалгије се погрешно дијагностикују. Многи симптоми слични овим болестима јављају се због недостатка витамина Д у крви. Бол у зглобовима изазива калцијум, који због недостатка ове супстанце продире у матрикс скелета, изазивајући остеомалацију.
6. Знојење коже главе
Ово је један од најчешћих сигнала недостатка витамина Д. На основу тога се често дијагностикује недостатак овог витамина код новорођенчади, што се манифестује повећаном неуромишићном раздражљивошћу.
7. Болести цријева
Ако имате гастроинтестиналне болести које утичу на способност апсорпције масти, апсорпција супстанци растворљивих у мастима, укључујући витамин Д, може бити значајно смањена. Такве болести укључују целијакију, инфламаторну болест цријева и Кронову болест.