Научници открили

Протеини у крви би могли да упозоре на канцер 7 године прије дијагнозе

 • Извор: Танјуг
 • 15.05.2024. 13:42

Научници са Универзитета Оксфорд идентификовали су протеине у крви који би могли да упозоре на канцер више од седам година прије дијагнозе.

Истраживачи су открили 618 протеина повезаних са 19 врста канцера, укључујући рак цријева, простате и дојке.

- Око 107 протеина пронађено је у групи људи чија је крв сакупљена најмање седам година прије дијагнозе, а ово откриће могло би да буде ‘кључни први корак’ ка превентивној терапији - анводи Скај њуз.

Двије студије, које је финансира група "Cancer Research UK", указују да би присуство одређених протеина могло на има утицај на стварање канцерогених ћелија.

- Да бисмо могли да спријечимо рак, морамо разумјети факторе који покрећу најраније фазе његовог развоја. Сада имамо технологију која посматра хиљаде протеина у хиљадама случајева рака, идентификујући који протеини имају улогу у развоју специфичних карцинома и који могу имати ефекте који су заједнички за више типова рак - рекла је професорка Рут Травис.

Извршни директор истраживања при "Cancer Research UK" др Иан Фокс истакао је да спречавање рака подразмијева свијест о најранијим знацима који упозоравају на болест, а да ће ове студије понудити први корак ка проналажењу превентивних третмана.

Научници су нагласили да су потребна даља истраживања како би се открила тачна улога протеина у развоју рака и које протеине треба тражити.

Додали су да би било потребно више рада да би се идентификовали тестови за откривање протеина у клиници и који лијекови би могли да циљају те протеине. Ови налази су објављени у часопису "Nature Communications".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:10 Наша Српска (Р)

  ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)