Савјет струке

Почела сезона крпеља: Никако сами не одстрањујте паразита!

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2024. 09:29

Сезона крпеља траје од априла до септембра, а важно је унапријед знати како га правилно извући из коже уколико се сусретнете с овим проблемом.

Стручњаци наводе како је најбољи начин заштите од крпеља ношење дуге одјеће током боравка у природи те наношење репелената. Иако крпељи могу дјеловати безазлено, увијек требате бити на опрезу.

- Сезона крпеља је почела. Вријеме крпеља траје од прољећа, па тамо до неке ране јесени - каже за АТВ јутро Бранкица Миљановић, специјалиста породичне медицине те додаје:

- Угриз крпеља најчешће неће изазвати озбиљне проблеме, међутим, крпељи преноси лајмску болест. У њима се налази бактерија борелија бургдофери. Она изазива борелиозу. Болест пролази кроз три фазе. За нас практичаре је најважнији први стадијум који сваки човјек види, то је црвенило коже. Лајмска болест је мултисистемска болест и треба бити на опрезу - наводи Миљановићева.

Како каже, није препоручљиво самоиницијативно одстрањивање крпеља.

- Нисмо сви крпељи инфективни. Неких 30 одсто је инфективних крпеља. Не би требало сами да вадимо крпеље, него потражити доктора и доћи у амбуланту да се механички крпељ одстрани. Ми имамо инструменте којима то радимо, уколико не тако, онда то иде хируршким путем. Никако не би требало мазити крпеља када га уочимо, рецимо алкохолом или неким другим средствима, јер се он забоде под кожу. У прва 24 часа од угриза крпеља бактерија се не излучује, тек након тога се излучује и даље се шири - наглашава Миљановићева.

Инкубација за ову болест траје од три, до 33 дана, нагласила је Бранкица Миљановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: