Прелазак из топлијих у хладне дане може веома пореметити наш имунитет, што је узрок честих прехлада.
Ипак, неће шкодити да покушате да се сачувате од вируса и бактерија, тако што ћете уносити храну богату витаминима и свим што вам је потребно да јесен прегурате што даље од марамица, капи за нос и разних лекова.
Свој имунитет можете ојачати на један природан начин, тачније, уносом сљедећих намирница, како наводи "Health.com".
Банане
Банане су једна од најлакших намирница за пробавни систем и остају једна од ретких привлачних намирница када вам се апетит смањи због болести. Ово воће садржи фруктане, који су шећери који имају антивирусна својства и могу да подстичу имунитет.
Можете јести банане такве какве јесу или их мијешати у друге укусне посластице. Згњечите и прелијте их сировим медом и свјеже нарибаним ђумбиром, измјешајте их у смути или их замрзните и једите као сладолед.
Чорба
Чорба је врућа течност на бази воде која се често користи за супе и коју би требало да узмете у обзир ако сте прехлађени. Течност има антиинфламаторна својства. У бујону се налазе и аминокиселине и минерали који помажу у подршци имунолошком систему.
Можете да користите чорбу од костију купљену у продавници или да направите сопствену од говеђих, бивољих, пилећих или чак лосових костију. Ако не једете месо, одлучите се за чорбу од поврћа зачињену додацима као што су бијели лук, ђумбир, куркума и црни бибер.
Шаргарепа
Шаргарепа се може додати у чорбе или супе ради ароме, али може бити од помоћи за имуни систем као бонус. Коренасто поврће садржи бета-каротен, који је каротеноид витамина А. Витамин А помаже у функционисању имуног система.
Можете грицкати сирову шаргарепу, пити сок од шаргарепе или додати још неколико у супу или док правите чорбу.Чај од камилице
Шоља врућег чаја од камилице може позитивно утицати на несаницу, што вам може помоћи да се брзо осјећате боље.
Истраживачи су такође открили да је камилица користан антиоксидант. То је због хемикалија које се налазе у биљци зване флавоноиди. Флавоноиди - такође се налазе у јабукама, кељу и луку - имају антиинфламаторна својства која вам помажу да се осејћате боље када сте болесни.
Цитрусно воће
Воће као што су поморанџе, лимуни и лимете садрже витамин Ц и фолне киселине. Ова два хранљива састојка могу помоћи у одржавању функције вашег имунолошког система.
Поред конзумирања сока од поморанџе, размислите о додавању сока од лимуна или лимете у воду. Конзумирање поморанџе или другог цитруса такође може бити од помоћи.
Бијели лук
Људи су годинама користили бели лук да би спречили болести, борили се против инфекција и лечили ране. Нека истраживања дају кредибилитет способностима белог лука да подрже имунитет, као што је садржај фруктана као што су банане. Међутим, истраживања су помијешана и потребно је више да се утврди ефикасност бијелог лука за превенцију или лијечење обичне прехладе.
Ако мислите да би бијели лук могао бити од помоћи, укључите чешањ у свој сљедећи оброк или додајте додатак бијелог лука својим дневним витаминима. Можете чак и тостирати мало хљеба од киселог тијеста, покапати га маслиновим уљем и прелити сјецканим сировим бијелим луком, морском сољу и зачинским биљем за још један укусан начин да једете бијели лук.
Ђумбир
Ђумбир углавном помаже у ублажавању мучнине и повраћања. Међутим, он такође посједује бројне антиинфламаторне хранљиве материје које могу елиминисати инфекције у вашим горњим дисајним путевима. Ипак, студије показују ефикасност антиинфламаторних утицаја ђумбира, преноси Телеграф.
Да бисте искористили његове предности, одлучите се за свјеж корен ђумбира. Нарежите или нарендајте и додајте у чај, чорбу, смутије и сокове. Или поспите нешто преко свјежег воћа.