Стоматолог је открио коју би уобичајену храну и пиће људи требали избјегавати да пречесто једу јер могу "нагризати" цаклину на зубима и узроковати њихово слабљење.
Наиме, цитрусно воће и пића могу узроковати еродирање цаклине на зубима, што их чини осјетљивијим на каријес.
Др Сахил Пател из клинике "Мерилебон Смајл" у Лондону рекао је:
"Одређена храна и пиће могу бити посебно штетни за ваше зубе због високог садржаја шећера, киселости или могућности лијепљења за зубе и ширења каријеса".
Упркос здравственим добробитима воћа, упозорио је да оно заправо може бити штетно за зубе.
"Иако нуде прехрамбене предности, цитрусно воће попут лимуна, наранџе и грејпа, садржи високе нивое киселине која може нагризати цаклину", објаснио је др Пател.
Али испијање агрума кроз сламку може смањити контакт са зубима и спријечити ризик од трошења цаклине.
Цитрусно воће и пића имају комбинацију шећера и киселина која ствара окружење које је опасно за зубну цаклину. Цаклина постаје мекана и може еродирати, што доводи до каријеса и губитка зуба. Након што изгубите цаклину, тијело не може створити нову цаклину. Како бисте одржали своје зубе здравим, др Пател је такође савјетовао да причекате прије прања зуба након што сте појели цитрусно воће или попили сок, пише "Дејли Експрес".
"Ако ваш доручак укључује киселу храну или пиће (као што су агруми или сок), најбоље је причекати најмање 30 минута након јела да оперете зубе. Четкање зуба пребрзо након конзумирања киселе хране може ослабити цаклину, јер је киселине привремено омекшавају. Чекање омогућава слини да природно неутралише киселине", упозорава.