Надутост је врло честа појава. Подаци показују да скоро 18 посто људи широм свијета барем једном седмично искуси надимање. Зашто се јавља након јела, може ли се то спријечити и наравно како то утиче на пробавни процес?
Процес варења одређене хране и многи други фактори могу повећати вјероватноћу да ћете се осјећати надуто након јела. На срећу, постоје начини за ублажавање тегоба код куће, али ако се проблем понавља или је надутост јако јака, можда би било паметно посјетити лијечника или једноставно размотрити своје прехрамбене навике.
Како бисте спријечили појаву прекомјерне надутости у будућности, постоје неки савјети уз подршку стручњака који ће вам помоћи да одржите здравље цријева на правом путу.
Шта узрокује надимање након јела?
Надутост након јела може настати због различитих узрока – ваше прехране, животних навика, алергија или интолеранције на храну, а понекад и одређених здравствених стања. Неки уобичајени узроци који могу изазвати надимање након јела укључују:
- Гутање ваздуха током жвакања хране
- Једете превише хране одједном
- Конзумирање хране која садржи пуно влакана или замјена за шећер
- Интолеранција на лактозу или други проблеми с варењем хране
- Затвор
- Гастроезофагеална рефлуксна болест
- Претјеран раст бактерија у желуцу
- Узимање одређених лијекова, попут оних који су прописани за дијабетес.
Ако је ваша надутост повремена или блага, знајте да је можете смањити подузимањем неких корака. На примјер, можете размислити о редовној тјеловјежби прије и послије јела како бисте помогли пробави и смањили симптоме надутости. Чајеви са састојцима попут пеперминта и камилице могу помоћи у ублажавању симптома повезаних са желуцем.
Прилагодите своју прехрану тако да укључује пуно воде, свјежих производа и здравих масти. Избјегавајте алкохол, газирана пића, вишак шећера и храну која узрокује плинове и надимање, као што су пасуљ, купус, карфиол и млијечни производи. Избјегавање навика као што су жвакање гума, сисање тврдих бомбона или пијење из сламки. Полако уживајте у оброцима, престаните пушити и размислите о додавању пробиотичких додатака вашој прехрани.