Борба са хипертензијом подразумијева више од једноставног избјегавања соли.
Иако је натријум битан за тјелесне функције, претјерани унос може бити штетан, нарочито за оне који већ имају повишен крвни притисак, преноси данас.рс, а доноси ординација.хр
Ево пет намирница које могу имати висок садржај натријума и које треба контролисати:
Поврће на опрезу
Иако су зелено лиснато поврће, попут спанаћа и кеља, често повезивани са здрављем, нека од њих, попут целера и шаргарепе, могу садржати значајну количину соли. Умјереност је кључна ако имате повишен крвни притисак.
Изазов са сиром
Сир је често богат натријумом и засићеним мастима, што може повећати ризик од срчаних болести. Бирање сирева с мање соли и умјерена конзумација су препоручљиви за одржавање здравља срца.
Опрез са готовим супама
Готове супе, иако су практичне, често су натопљене сољу како би побољшале укус. Потражите верзије са мање додатне соли или размотрите припрему домаћих супа код куће.
Ферментисана храна и прерађено месо
Кисели краставци, кисели купус и прерађено месо попут кобасица и сланине често су високо на натријуму због процеса кисељења и конзервирања. Будите свјесни њиховог утицаја на крвни притисак и конзумирајте их умјерено.
Хљеб и пецива
Неки хљебови и пекарски производи могу бити извор вишка соли, посебно они од рафинисаног брашна. Бирајте опције са мање натријума како бисте одржали контролу над уносом соли и подржали здравље срца.