Препорука свих нутрициониста и дијететичара јесте да се на менију човјека нађе што више рибе и осталих морских плодова.
Било би их пожељно конзумирати минимално два пута седмично, а ако сте у могућности и чешће. У народну важи мишљење да је лосос најздравија риба, али због високе цијене није свима приступачна.
Међутим, многи су занемарили једну врсту рибе коју можете наћи на рафовима у свим продавницама.
Портал "Today" саставио је листу најздравијих врста рибе на свијету, а на убједљивом првом мјесту налазе се - сардине!
Зашто су сардине најбољи избор?
Приступачне, стабилне и пуне хранљивих материја, сардине у конзерви или свјеже сардине заузимају круну као најбоља риба за јело. Препуне су омега-3 масних киселина заснованих на мору, познате по својим антиинфламаторним својствима и кардиоваскуларним предностима. Изненађујуће, сардине садрже чак више омега-3 по граму од лососа, што их чини моћним додатком вашим оброцима. Поред тога, они су богат извор калцијума и витамина Д, неопходних за здравље костију.
Пастрмка
Блиски рођак лососа, пастрмка нуди блажи укус и може непримијетно да замијени лососа у разним рецептима. Може се похвалити издашним количинама омега-3 масти и витамина Д, промовишући здравље срца и опште благостање.
Шкампи
Као популаран избор морских плодова, шкампи пружају нискокалорични извор протеина препун астаксантина, антиоксиданса са бројним здравственим предностима. Одлучите се за куване или гриловане препарате како бисте сачували његову нутритивну вриједност. Мршав и благ укуса, бакалар обезбјеђује обиље протеина и есенцијалних витамина Б, што га чини идеалним за оне који тек почињу са морском храном. Свестран је у методама кувања и добро се слаже са разним јелима.
Бранцин
Медитерански бранцин нуди немасни извор протеина богат витамином Д, подржава имунолошку функцију и апсорпцију калцијума. Његова мала величина и лако откоштавање чине га популарним избором за припрему цијеле рибе.
Инћуни
Препуни протеина, омега-3 и калцијума, инћуни дају сладак укус јелима као што су салате и тјестенине. Било да су у конзерви или у облику пасте, они су укусан додатак вашем кулинарском репертоару.
Лосос
Лосос је високо рангиран на листи због свог нутритивног профила налик сардинама и блажег укуса, који се допада широј публици. Лосос обезбјеђује довољно омега-3 масних киселина без бриге о контаминацији живом, што га чини безбједним и хранљивим избором. Ако се узгаја, веома је важно како се храни!
Туна
Конзервирана туна пружа згодан и приступачан извор протеина, омега-3 и есенцијалних хранљивих материја. Док уживате у умјереним количинама, пазите да не претјерујете јер конзервисана туна може да садржи висок ниво живе.
Укључивање ове здраве рибе у вашу исхрану не само да диверзификује ваше оброке, већ пружа и безбројне здравствене предности. Од здравља срца до подршке имунитету, морски плодови нуде обиље хранљивих материја за побољшање вашег благостања.
Јакобове капице
Пахуљасте и слатке, јакобне капице се допадају како новопридошлицама морских плодова тако и избирљивим јелима. Са мало живе и богате цинком и селеном, ове шкољке подржавају имунолошку функцију и опште здравље.
Ракови
Када се ужива у печеном, куваном или на пари, ракови су лаган и мршав извор протеина. Чувајте се имитације меса ракова и одлучите се за прави посао да бисте искористили његове нутритивне предности.
Дагње
Дагње су богате хранљивим материјама и имају мало калорија, дагње обезбјеђују гвожђе, витамин Б12 и цинк. Упарите их са поврћем за хранљив оброк и изаберите одрживе опције за еколошки свјесне.