Цријева имају битну улогу за здравље цјелокупног организма јер утичу на имунитет, пробаву, расположење и нову енергије, а поједине намирнице могу побољшати здравље цријева.
Наиме, све већи број нутрициониста и љекара истиче важности уравнотежене цријевне флоре и начина на које се она може подржати кроз исхрану.
Одређене намирнице се посебно истичу јер помажу у обнови корисних бактерија, смањењу упала и бољој апсорпцији нутријената. Међу корисним намирницама издваја се авокадо који садржи много здравих масноћа и прехрамбених влакана која подржавају рад цријева и потичу раст корисних бактерија.
Редовним уносом авокада можете побољшати апсорпцију нутријената, смањити упалне процесе и допринијети осјећају ситости без оптерећења пробавног система.
Осим авокада, кисели купус је једна од намирница богатих пробиотицима, које су корисне бактерије и побољшавају здравље цријевне флоре. Осим што доприноси бољој пробави, њен унос може помоћи у смањењу упала и јачању отпорности организма. У малим количинама као прилог уз оброк, кисели купус пружа корисну подршку пробавном систему.
Такође, грчки јогурт може помоћи у одржавању здраве равнотеже бактерија у цријевима. Када се конзумира без додатних шећера овај јогурт постаје идеалан извор пробиотика, а у исто вријеме осигурава и потребну дозу протеина.
Уз то, бобичасто воће, а посебно боровнице обилују антиоксидансима и спојевима који дјелују противупално, али и потичу раст корисних бактерија у цријевима. Укључивање шаке боровница у свакодневну исхрану можете позитивно утјецати на равнотежу микробиоте, а истовремено уживати у њиховом посебном окусу, преноси Кликс.