Мигрене, стање које може озбиљно да утиче на свакодневни живот, има широк спектар покретача који се разликују од појединца до појединца. Вјерује се да потенцијални кривци укључују стрес, хормонске флуктуације, буку, одређене мирисе, алкохол, дехидрацију и недостатак сна.
Ипак, мање познати састојци у храни и пићима могу изазвати мигрену - као што је онај који се обично налази у дијеталним газираним пићем попут дијеталне Кока-Коле.
Анкета "Lloid's Pharmacy", која је укључила 500 Британаца прошле године, открила је неке неочекиване потенцијалне покретаче, прецизирајући вјештачке заслађиваче као што је аспартам, којег је скоро један од 10 учесника идентификовао као изазивача мигрене.
Ове алтернативе шећера се често користе у производима као што је дијетална кола. Сходно томе, стручњаци из "Lloid's Pharmacy" препоручују да особе подложне мигренама треба да се држе воде ради хидратације.
Истраживање је открило да запањујућих 89 посто испитаних није схватило да вјештачки заслађивачи могу да изазову мигрене, што сугерише да би многи могли ненамјерно да допринесу сопственој нелагоди, преноси Аваз.