Није никаква непознаница да се воће и поврће третира пестицидима зато је важно, на шта често упозоравају стручњаци, да се адекватно оперу и обраде пре конзумације.
Шведски научници доказали су да се инсектициди, фунгициди и регулатори раста биљака могу накупљати у организму како код одраслих тако и код дјеце. Међутим, ако двије недјеље не конзумирамо храну контаминирану пестицидима, ниво ових токсина у нашем тијелу опада на нулу. Ово је разлог зашто је важно избјегавати храну третирану пестицидима.
Здравље мозга: У документима из 2008. године наводи се да се многи пестициди сматрају неуротоксинима који могу утицати на мозак сисара и људи. Истраживања су показала снажну повезаност између изложености пестицидима и Паркинсонове болести – хроничног и прогресивног поремећаја покрета.
У извјештају из 2011. године откривено је да глифосат узрокује од 60% до 100% загађења ваздуха. У Европи је више од 40% подземних вода позитивно на присуство глифосата, док су Нијемци овај пестицид пронашли у људском урину. Глифосат је откривен и у људској крви, па чак и у мајчином млијеку.
Ова намирница чува срце, одлична је за варење, регулише шећер, а кошта 200 динара
Ова зимска намирница снижава холестерол и помаже код артритиса, а посебно је моћна за салце на стомаку
Здравље дјеце: Дјеца су осјетљивија на токсине него одрасли. Америчка академија педијатара упозорила је да је изложеност пестицидима у раном узрасту повезана са раком код дјеце, смањеном когнитивном функцијом и проблемима у понашању. Истраживања су показала да предшколци изложени пестицидима имају слабију издржљивост, лошију координацију ока и руке, као и слабије краткорочно памћење у поређењу са дјецом која нису била изложена истом нивоу токсина.
Како бисте смањили ризик од ових обољења, препоручује се да избјегавате куповину ових врста поврћа, осим ако нису органски узгајане или гајене у вашој башти: целер, спанаћ, парадајз, чери парадајз, краставци, паприке.
(Нова)