Здравље мозга

Масна риба спречава губитак памћења

  • Извор: Крстарица
  • 20.04.2024. 15:17

Временом старимо, то је нормално, кроз године вам се опусти кожа, кренете да заборављате, а и органи не функционишу као прије.

Ипак, посљедице старости, бар на неко вријеме можете да избјегнете уз помоћ исхране. Дакле, наше памћење је најбоље у двадесетим годинама, а онда полако опада. Обично људи у раним 40-им примјећују прве промјене у памћењу.

Добра вијест је да промјене у исхрани могу да одложе старење мозга. Најважнија промјена коју можете да урадите? Укључите хранљиве материје као што су омега-3 масне киселине у своју исхрану.

Омега-3 масне киселине су најбољи хранљиви састојци за здравље мозга, због чега је масна риба најбоља храна за спречавање губитка памћења. Лосос, скуша, туњевина и харинга имају највише омега-3 масних киселина међу природним намирницама.

Зато стручњаци предлажу да их укључите у исхрану за боље здравље мозга.

Масна риба и мозак

Да, масна риба је најбоља храна за спречавање губитка памћења због омега-3 масних киселина. Међутим, предности омега-3 масних киселина не престају на мозгу. Управо су ове врсте масти повезане са смањеним ризиком од срчаних болести, помажу у одржавању нивоа триглицерида (масти у крви) и могу смањити симптоме артритиса.

Дакле, како омега-3 масне киселине помажу у спречавању губитка памћења? У ствари, наш мозак садржи много масних ћелија и многе од њих су направљене од омега-3 масних киселина. Што значи да помажу у одржавању мозга изградњом ћелија, што је кључно за когнитивно здравље, памћење и функцију мозга уопште.

Такође, бројне студије су показале да омега-3 масне киселине могу помоћи у превенцији деменције и Алцхајмерове болести, обје болести које су повезане са старењем мозга и губитком памћења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: