Љута храна доноси безброј благодети по здравље организма, али ово истраживање је доказало колико је дјелотворна у лијечењу обољења од којег пате људи широм свијета.
Истраживања показују да љута храна може значајно да ублажи симптоме артритиса и смањи болове у зглобовима.
Симптоми за артритис су бол и запаљење зглобова, црвена кожа на мјесту болног зглоба и слабост у мишићима. Наука доказује да капсаицин, једињење које садржи љута паприка, ефикасно регулише бол у зглобовима и костима.
Тако се овај састојак може користити у многим кремама, геловима или облогама, а наука је доказала да се његово дејство на смањење бола показује након само 3 недјеље.
Међутим, капсаицин може да има и контраефекат, да изазове упале и иритације. Зато је важно да производе са капсаицином користите по упутству љекара.
Уколико желите да једете паприку, онда искористите њена љековита дејства у умјереним количинама, јер свако претјеривање у љутој храни може да буде кобно за организам.