Конзумација јаја могла би помоћи у смањењу ризика од Алцхајмерове болести, најчешћег облика деменције.
Деменција је прогресивни синдром који погађа милионе људи, узрокујући постепени губитак когнитивних способности, проблеме са памћењем и промјене у понашању.
Иако генетика може играти значајну улогу у развоју болести, научници вјерују да се скоро 45% случајева деменције може спријечити одређеним промјенама начина живота. Међу најважнијим препорукама су престанак пушења, смањен унос алкохола и регулисање крвног притиска. Исхрана такође има кључну улогу, а стручњаци препоручују уравнотежен јеловник или медитерански начин исхране.
Истраживање објављено у часопису "Journal of Nutrition" показало је да су јаја повезана с мањим ризиком од развоја Алцхајмерове болести. Аутори студије истичу да су јаја богата хранљивим материјама важним за здравље мозга, укључујући холин, омега-3 масне киселине и лутеин.
У истраживању су амерички научници анализирали прехрамбене навике више од хиљаду старијих особа помоћу упитника о учесталости конзумације хране. Током периода од око шест година, Алцхајмерова болест дијагностикована је код 280 испитаника. Закључено је да су особе које су јеле више од једног јајета недјељно имале мањи ризик од развоја деменције.
Јаја су кључна у превенцији деменције због холина
Аутори су нагласили да учестала конзумација јаја може побољшати когнитивне функције, посебно вербалне способности, иако још није потпуно јасно да ли унос јаја директно смањује ризик од Алцхајмерове болести. Посебно је истакнута улога холина, супстанце присутне у јајима, и његова повезаност са смањењем ризика од деменције:
"Око 39% ефекта конзумације јаја на појаву Алцхајмерове деменције може се приписати прехрамбеном уносу холина."
Закључно, студија сугерише да редовно конзумирање јаја може бити повезано са смањеним ризиком од Алцхајмерове болести, дјелимично захваљујући дејству холина.
Сличне резултате потврдила је и студија из 2022. године објављена у часопису "Frontiers in Nutrition", која је такође повезала унос јаја са нижим ризиком од деменције – посебно код особа које не практикују строго медитерански начин исхране.