Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) препоручују трудницама да не конзумирају више од 200 мг кофеина дневно, што је еквивалентно око двије шољице кафе.
Свака трудница треба да буде опрезна с напицима с кофеином. Кинески научници упозоравају жене да не пију превише кафе током трудноће јер би то могло повећати ризик од аутизма њиховог дјетета.
Основа за ову препоруку је студија Универзитета у Вухану. Студија на пацовима је осмишљена да испита како би дијета богата масном и прерађеном храном након рођења, у комбинацији с кофеином, довела до симптома аутизма.
Подијелили су трудне пацове у двије групе – групу која је конзумирала еквивалент од 1,5 шоља кофеина и групу која је лијечена плацебом. Спроведено је тестирање понашања како би се открила понашања слична аутизму код потомака. Животиње које су биле изложене кофеину у материци чешће показују знакове аутизма након рођења, као што су: социјална дисфункција и слаба просторна машта. Истраживачи вјерују да је то због промјена у функцији мозга у материци које резултирају лошом комуникацијом између нервних ћелија, што заузврат доводи до симптома аутизма.
Новорођени пацови изложени кофеину ин утеро, а касније који су конзумирали дијету богату мастима били су у још већем ризику од симптома сличних аутизму. Ефекти су били најуочљивији код мужјака пацова, што сугерише да се слична разлика може видјети и код људских беба.
Сматра се да кофеин омета развојни напредак, док високи нивои кофеина подстичу упалу и неравнотежу цријевних бактерија, што повећава вјероватноћу да ће дијете показати знакове аутизма. Након рођења, они су потом подијељени у групе на основу њихове прехране, при чему су неки примали стандардну исхрану, а други храну богату мастима.