Опрез!

Компликације које могу настати уколико једете недовољно опране јагоде

  • Извор: Мондо.рс
  • 22.04.2024. 12:20

Сазнајте шта се дешава ако поједете неопране јагоде и које све компликације могу да настану у организму.

Да ли сте сигурни да сте добро опрали јагоде прије јела? Ове бобице деликатне структуре није лако очистити, посебно ако су мало зрелије, јер се лако претворе у кашу. Зато не изненађује што их многи само овлаш проперу у води, сматрајући да не може ништа лоше да им се деси ако на њима остане мало земље. Међутим, стручњаци не мисле тако.

Нутриционисткиња Ана Макарова упозорила је да конзумирање неопраних јагода води у опасност од добијања акутне цријевне инфекције са знацима упале танког цријева – кампилобактериозе. Стручњакиња је додала да су симптоми ове болести: дијареја, бол у стомаку, температура, главобоља, мучнина и повраћање. По њеним ријечима, вода је та која утиче на смањење концентрације штетних материја у воћу.

Када се јављају први симптоми?

Уколико сте јели јагоде које нису детаљно опране, први симптоми ће се обично појавити 2-5 дана након инфекције бактеријом, а могуће је и од 1-10 дана. Докторка је открила и да симптоми обично трају 3-6 дана.

Кампилобактериоза је заразна болест узрокована бактеријом из рода “campylobacter” и један од фактора ризика за ово обољење јесте када се конзумирају, на примјер, јагоде које нису детаљно опране. Зато, да бисте смањили ризик, а сачували структуру плода, докторка савјетује да их прије јела накратко потопите у воду.

Докторка Ана је упозорила и на “домаћа средства за прање” намирница, као што су натапање у течном детерџенту, соди и сирћету, која нису безбједна по здравље.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: