Француска биохемичарка Џеси Иншаспи, у разговору са Стивеном Бартлетом у његовој подкаст емисији „Дневник генералног директора“, поменула је предности узимања сирћета.
Иншаспи је ауторка бестселера као што су Револуција глукозе и Метода богиње глукозе. Према њеним ријечима, сирће је одличан избор за оне који желе да смање шећер у крви, холестерол и висцералне масти, преноси Мирор.
Зашто је сирће здраво?
„Сирће садржи сирћетну киселину која ступа у интеракцију са вашим дигестивним ензимима како би смањила пораст глукозе у вашем оброку до 30 процената без икаквог напора. Дакле, ако желите да испробате веома лак, ако не и веома укусан трик, покушајте и видите како ћете се осјећати“, рекла је биохемичарка.
Она препоручује да људи помијешају једну кашику било ког кухињског сирћета са великом чашом воде и конзумирају је око 10 минута прије највећег оброка у дану. Ово може смањити пораст глукозе из хране за чак 30 процената. Након конзумирања овог напитка, Џеси наводи да ћете вјероватно доживјети нижи скок шећера у крви. Она такође сугерише да ћете можда доживјети мање глади, мање жудње за храном и мање умора.
Иншаспи је наставила: „То може бити сирће које имате код куће, буквално узмите алкохолно сирће у својој кухињи вечерас, а не сирће за чишћење.“ На питање да ли је потребно сирће разблажити водом, она је нагласила да је то важно да не штети зубима. Упозорила је: „Ваш зубар неће бити срећан ако узмете дозу сирћета. То може оштетити вашу зубну глеђ.“
Сирће многи хвале због његове способности да се бори против глукозе, инсулина, масти на стомаку и холестерола. Дјелује тако што привремено блокира желучане ензиме, што успорава улазак глукозе у крвоток. Студије показују да гутљај разблаженог сирћета може смањити скокове глукозе и инсулина до 30 процената.
Како кашика сирћета помаже код преједања?
Џеси је тестирала своја четири главна савјета у једномјесечном испитивању са 2.700 људи из 110 земаља, старости од 20 до 70 година.
Експеримент је укључивао усвајање једног од њених здравих оброка сваке недјеље током мјесец дана. То укључује: конзумирање сланог доручка током читаве четири недјеље, конзумирање сирћета дневно током три недјеље, предјела од поврћа двије недјеље и шетњу послије оброка посљедње недјеље. Невјероватних 90 одсто оних који су учествовали примјетило је смањење жудње за храном и повећање енергије. Такође су примјетили позитиван утицај на сан, хормоне, кожу, расположење и контролу дијабетеса.
Француска биохемичарка каже да људи прво треба да једу поврће у сваком оброку. Она је објаснила да једење зеленила на почетку оброка ствара влакнасту мрежу у цријевима, која успорава улазак шећера у крвоток и одржава ниске скокове шећера у крви. Овај потез би могао да вам пружи осјећај ситости много дуже и спријечи вас да се преједате или грицкате што чешће.
Висок ниво холестерола може бити опасан јер може довести до накупљања плака у артеријама, што може изазвати срчана обољења, мождани удар и друге здравствене проблеме. Висок ниво шећера у крви, такође познат као хипергликемија, такође може да изазове озбиљне здравствене проблеме ако се не лијечи или ако се дозволи да траје.
Консултујте се са својим љекаром прије него што промијените исхрану и провјерите да ли сте погодни за узимање сирћета у овом својству.