Мјесец борбе против рака дојке

Гојковић: Број жена обољелих од карцинома дојке расте; Важно подизати свијест

  • Извор: АТВ
  • 17.10.2023. 07:56

Октобар је мјесец борбе против рака дојке. А о томе смо у нашем АТВ јутру говорили са проф др Зденка Гојковић, начелницом Клинике за онкологију.

Број бољелих је у порасту, а нарочито међу младим женама.

"На годишњем нивоу имамо око 650обољелих“, рекла је начелница Клинике за онкологију Зденка Гојковић.

Гојковићева је рекла да је од велике важности да се подигне свијест код жена колико је важно што раније открити болест.

"Рак је изљечив - ако се открије на вријеме“, каже она.

Гојковићева каже да одлазак на преглед и самопреглед зависи од доби жене.

Наиме, жене млађе животне доби, оне од 18 до 19 година треба да крену са самопрегледом али се у том периоду карцином ријетко јавља.

У добу од 20 до 30 година се појављује карционом али је број мањи, како године одмичу неопходан је самопреглед једном мјесечно.

"Самопреглед се ради након менструалног циклуса јер је тада лакше, а када жена уђе у менопаузу онда одабере један дан у мјесецу за самопреглед“, каже Гојковићева.

У свијету је таква експанзијанових ерапија и лијекова и не можемо ни стићи да имамо све лијекове који су изузетно скупи.

На УКЦ имамо стандарде лијекове хормонску и билошку терапију и цитостатике.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:35 С Јахорине с љубављу (Р)

    ' С Јахорине с љубављу (Р)

  • 11:00 Ловачки савјети (Р)

    ' Ловачки савјети (Р)

  • 11:30 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.