ATV

Stvoren mit od njih

Da li su sjemenke lubenice zdrave

  • Izvor: B92
  • 14.09.2023. 09:41

Sjemenke lubenice su prirodni izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, esencijalnih masnih kiselina...

Lubenicu je dugo pratila priča kako ukoliko progutate njene sjemenke, one mogu da vam proklijaju u želucu. Danas rijetko ko vjeruje u taj mit, međutim, mnogi se pitaju da li sjemenke imaju neka štetna dejstva po organizam.

"Sjemenke lubenice prirodni su izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, gvožđa i cinka. Ove različite hranjive stvari, poput mangana, pomažu pravilnom funkcioniranju mozga i nervnog sistema, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava probavu", navodi jedna dijetetičarka.

Kako možete iskoristiti sjemenke lubenice?

Kako možete iskoristiti sjemenke lubenice?

I bijele i crne sjemenke lubenice sadrže vlakna, a smatra se da one koje su proklijale pružaju još više nutritivnih prednosti. Pečene semenke lubenice podsjećaju na sjemenke bundeve i zdrav su međuobrok.

Magnezijum u sjemenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcionisanju nerava i održavanju stabilnog krvnog pritiska. Sjemenke, takođe, sadrže masne kiseline koje snižavaju nivo holesterola i smanjuju šanse za srčani ili moždani udar. Dakle, rezultati su tu: lubenica je opasna samo ako vam padne na nogu.

Sarajlija iznajmio mercedes u Laktašima i nije ga vratio, šteta 45.000 KM

Sarajlija iznajmio mercedes u Laktašima i nije ga vratio, šteta 45.000 KM


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: