Научници открили

Да ли је безалкохолно пиво здраво

  • Извор: Б92
  • 12.12.2023. 11:03

Пиво је једно од омиљених напитака на свијету, нарочито уколико посматрамо мушку популацију.

Дружење послије посла, гледање утакмице, прослава било које врсте - све ове догађаје је готово немогуће замислити без пива.

Безалкохолно пиво, додуше, није толико чест избор, осим у ситуацијама када је оно заиста неопходно, као на примјер када је након дружења потребно сјести за волан - тада је оно најбоље и најмудрије рјешење. Међутим, да ли је здравије? Безалкохолно пиво је извор патогена?

Да је безалкохолно или благо алкохолно пиво много погодније тле за развој бактерија и других врста патогена, закључили су амерички научници у току једног експерименталног истраживања. Разлог за то је низак проценат алкохола, због кога се оне развијају брже него у обичном пиву.

Возач рекао дјеци

Возач рекао дјеци "добар дан" па добио одговор који није очекивао: Каже се помаже Бог

У току истраживања, научници су поредили пива различите јачине, односно већег и мањег садржаја алкохола, у које су додавали једну по једну бактерију. Након одређеног времена и држања узорака пива на различитим температурама, они су испитивали брзину којом су се развијале бактерије и други патогени.

Резултати су након два мјесеца показали да су у безалкохолном пиву бактерије не само преживјеле, већ и отпочеле процес размножавања. Овај је резултат, додуше, уочен код узорака који су чувани на температурама од 14 степени Целзијуса. У узорцима који су чувани на температури од 4 степена, до размножавања патогена није дошло. У чему је разлика између класичног и безалкохолног пива?

Проценат алкохола у стандардном пиву је обично између 3,5 и 5 процената, захваљујући чему се очувава ниска пе-Ха вриједност напитка, а уз додатак горких киселина којима је богат хмељ, постиже се микробиолошка безбједност напитка. Осим тога, у пиву је присутан и угљен диоксид, који додатно отежава развој бактерија и других патогена, преноси Б92.

Чак и уколико се занемаре састојци, оно што класичном пиву даје потребан степен заштите од микроба јесте специфичан начин припреме: оно се стерилише, пастеризује и додатно филтрира, при чему потенцијални патогени просто имају минималне шансе да преживе. Код безалкохолних или пива са ниским процентом алкохола, су ови процеси далеко једноставнији, те није искључено да може доћи до задржавања микроба.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: