Ако једете киви свако јутро, према неким истраживањима, можете спријечити стварање крвних угрушака и ниво триглицерида у крви за чак 15 посто, чиме се спречава накупљање плака на ивицама артерија и чува здравље срца и крвних судова.
Не морате љуштити ове смеђе плодове. Пресијеците их напола и кашичицом извадите зелено месо за лагану ужину богату влакнима.
Препун антиоксиданса
Плодови кивија сматрају се супервоћем – препуни су антиоксиданса, витамина Ц, калијума, фолата, полифенола (фенолне киселине) и влакана и добар су извор витамина Е. Киви уз то побољшава пробаву неколико уобичајених протеина из хране, укључујући тешко пробављиве протеине казеин/натријум казеинат (млијечни протеин) и протеин говеђих мишића, а за то је најзаслужнија његова главна компонента – актинидин, ензим који разграђује протеине у аминокиселине.
Добар и за пробаву
Киви такође ублажава затвор омекшавајући столицу. Иако многи знају за добробити кивија као воћа, превладава мишљење да су његове моћи као природног помагача пробавног система често занемарене у корист других начина помоћи пробави.
Поред свега тога, киви има способност спречавања оштећења ДНК, а познато је да је оксидативни стрес са својим посљедицама на ДНК ризични фактор за рак дебелог цријева.