Брескве су омиљено љетње воће, богато хранљивим материјама које побољшавају здравље.
Садрже влакна која помажу пробави, смањују упалу, а захваљујући калијуму, могу снизити крвни притисак. Иако су слатке, садрже мање угљених хидрата од других воћки, па су добар избор за особе с дијабетесом.
Научна истраживања показују да бресква може да повећа плодност код мушкараца, умањи крвни притисак и спријечи како појаву тако и даље напредовање рака.
Такође, брескве штите вид захваљујући антиоксидансима попут лутеина и бета-каротена. Највише храњивих материја налази се у кори, па је најбоље јести их неољуштене.
Захваљујући витамину Б2, корисна је и за очување доброг вида, мекане и еластичне коже, а самим тим младалачког изгледа.
Нарочито се препоручује дјеци, јер је витамин Б2 одговоран за правилан раст и развој. Осим тога, брескве подстичу варење, посебно тешко сварљиве и масне хране јер повећавају лучење желудачних сокова и заустављају мучнину и повраћање.
Бресква веома повољно дјелује и у случају акни, анемије, астме, болести жучи, зуба и усне шупљине, болести срца и крвних судова, бронхитиса, гојазности, губитка памћења, депресије, екцема и нервозе.
У врелим љетњим данима бресква помаже да се расхладите и освјежите. Због свог пријатног укуса и љековитости заслужује да се нађе у свакој љетњој воћној салати, а можете је измиксати у блендеру са јогуртом и добити освјежавајући здрав и хранљив напитак, преноси Крстарица.
Плод брескве садржи доста воде, а мало калорија, тако да је погодан као диуретик и за чишћење организма, али садржи и корисне састојке: бета каротен, бјеланчевине, биљна влакна, биљне масти, биљне хормоне, биотин, витамин А, витамине Б, витамин Ц, витамин Е, гвожђе, етерична уља, калијум, калцијум, магнезијум, минералне соли, натријум, органске киселине, селен, скроб, сумпор, фосфор, угљене хидрате, целулозу, шећер…