Ова вишенаменска биљка доступна је у свјежем, сушеном или облику уља, нудећи разнолике здравствене користи.
Жалфија је врло ароматична и својственог мириса. Од ње се користи искључиво лист, а најљековитији лист се добија кад жалфија почне да цвјета.
Богата је есенцијалним витаминима и минералима, укључујући витамине К, Б6, Ц, Е, као и гвожђе, калцијум, манган, магнезијум, цинк и бакар. Такође садржи антиоксидансе попут кофеинске киселине, хлорогенске киселине и розмаринске киселине, који су кључни у борби против оксидативног стреса у тијелу.
Жалфија обилује полифенолима, са више од 160 различитих полифенолних једињења, који јачају имуни систем и штите организам од слободних радикала. Истраживања сугеришу да ови полифеноли имају антиинфламаторна, антиканцерогена и неуропротективна својства.
Осим тога, традиционално се користи за ублажавање симптома менопаузе и регулацију нивоа шећера у крви.
Укључивање жалфије у исхрану може се постићи на различите начине, од додавања у супе и варива до коришћења у маринади и сосу.
Жалфија је ефикасна и код болести органа за дисање јер поспјешује избацивање слузи.
Поред тога, жалфија је ефикасна код дијареје, болова и грчева у желуцу.
Такође, може да утиче на лијечење реуматизма, гихта и нервних поремећаја који су повезани с овим болестима, преноси Ослобођење.