Jagorčevina

Biljka koja obiluje blagotvornim dejstvima

  • 31.03.2021. 15:12

Jagorčevina je jedan od prvih vijesnika proljeća. Njen latinski naziv je Primula vulgaris. Riječ primula izvedena je od primus što znači prvi i potvrđuje tezu da je jagorčevina jedan od prvih vijesnika proljeća. Vulgaris se prevodi kao običan, odnosno svakodnevan.

Jagorčevina je biljka iz porodice Primula. Raširena je u zapadnoj i južnoj Evropi kao i na području sjeverozapadne Afrike te jugozapadne Azije. Ona je jedan od cvjetova koji u Evropi najranije cvjeta. Obično raste po sunčanim i suvim planinskim i brdskim livadama, u grmlju i uz ivice šuma.

Jagorčevina je jedogodišnja, zeljasta biljka. Niskog je rasta - obično raste od 10 do 30 centimetara u visinu. Listovi su veličine pet-šest centimetara zelene boje, dok su cvjetovi prečnika između dva i četiri centimetra svijetlo žuti, bijeli, rijetko crveni ili rozi.

U viktorijansko doba divlja jagorčevina se često mogla vidjeti u engleskim vrtovima. Danas je ova biljka često meta prekomjernog branja zbog čega je prirodnih staništa ove biljke malo.

Jagorčevina sadrži: saponin koji rastvara sluz, vitamin C, etarsko ulje, primula kamfor, glikozid, ciklamin, žutu boju, gorke ekstraktivne tvari.

Upotreba u kulinarstvu
Listovi jagorčevine se mogu koristiti za salate ili kao sastojak fila za punjenje mesa. I cvjetovi se stavljaju u salatu. Takođe, cvjetovi jagorčevine se mogu koristiti za pravljenje vina.

Salata od jagorčevine
Potrebno je da uberete zdrave, zelene listove te ih dobro operete. U salatu možete dodati i cvjetove jagorčevine. Takođe, limunov sok, maslinovo ulje, paradajz, sir i sve druge namirnice koje volite možete dodati u ovu ukusnu salatu.  Prepustite se mašti na volju i uživajte u zdravoj salati. 

Vino od jagorčevine
Staklenu flašu do vrha rastresito napunite jagorčevinom, potom u flašu do vrha naspite domaće bijelo vino. Zatvorite flašu I ostavite na sunčanom mjestu 14 dana. Zatim vino procijediti u staklenu flašu.

Ovako pripremljeno vino odlično je kao preventiva mnogim srčanim oboljenjima, gdje se u te svrhe uzima po jedan gutljaj dnevno. Kod težih srčanih oboljenja se upotrebljava tri puta dnevno po jedan gutljaj tokom 6 sedmica.

Jagorčevina kao lijek
Jagorčevina ima dugu istoriju upotrebe kao lijek za razna oboljenja.

Cvjetovi i korijen jagorčevine sadrže saponine, supstance koje prirodno razrjeđuju gust sekret u disajnim organima, pa se zato čajevi i sirupi sa ekstraktom ove biljke koriste kao jedna od najboljih prirodnih sredstava za podsticanje iskašljavanja šlajma, kod suvog i neproduktivnog kašlja. Korijen biljke je bogatiji ovim ljekovitim sastojkom.

Drugi sastojak po kom se ističe sastav ove biljke jesu flavonoidi koji su skoncentrisani u cvijetu jagorčevine. Flavonoidi su poznate supstance koje dominiraju i imaju antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo. Oni  su zaduženi da ojačaju zidove krvnih sudova, pa podstiču perifernu cirkulaciju.

Cvjetovi i listovi su bogati vitaminom C, beta-karotenom, kalijumom, natrijumom i salicilatima. Svi ovi sastojci imaju antioksidativno dejstvo koja jačaju imuni sistem i snižavaju holesterol u krvi

Jagorčevina ulazi u sastav biljnih mješavina protiv bronhitisa i astme posebno u kombinaciji sa podbjelom i anisom. Koristi se kod proljećnog umora, nesanice, smanjuje upalu u organizmu, djeluje protiv groznice, čisti krvne sudove i povećava elastičnost istih.

Jagorčevina kod nesanice i nervne napetosti
Cvjetovi jagorčevine, ako se pomiješaju sa matičnjakom i mirođijom, blagotvorno djeluju na problem sa nesanicom i nervozom. Šolja ovog veoma ukusnog čaja uveče pomoći će da lakše utonete u san.

Jagorčevina za borbu sa reumom
Narodni travari ovu biljku, pomiješanu sa suručicom i koprivom, preporučuju protiv reume.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.