Људи се понекад воде паролом „даћу себи одушка“, па недјељу или више дана конзумирају тешку храну која, у комбинацији са свим пропратним посластицама, алкохолом, газираним и негазираним соковима у стомаку ствара осјећај тежине, константне надутости и тромости.
Како бити умјерен у свему и како да олакшамо посљедице преједања, открила је нутриционисткиња Марија Рапајић.
Постоји начин да постанемо умјерени у свему, прије свега тако што ћемо започети дан јачим доручком.
„Прво, чим устанете ујутру, доручкујте, и тако ћете избјећи преједања у току дана. Значи, редовни оброци, мали оброци, пет оброка – три базична и две ужине – и то је једини начин да не буде преједања“, наглашава нутриционисткиња.
„До проблема долази уколико сједнемо и поједемо килограм. Онда ти киломикрони масноће могу да се наталоже на крвним судовима, доћи ће до хипертензије, доћи ће до повишеног холестерола”, и то већ постаје опасно.
Алкохол и слаткиши
Проблем је и то што алкохол конзумирамо уз храну, што је погрешно, напомиње нутриционисткиња. Чашу вина би требало попити пола сата прије оброка, као и течност, јер сваку течност коју унесемо уз храну разређује хлороводоничну киселину у желуцу и успорава се варење, самим тим и метаболизам масти, објашњава Рапајићева. Зато је најбоље пити пола сата прије и пола сата послије јела.
Помажу ли газирана пића и сода бикарбона када се преједемо?
Пошто газирана пића садрже соду, нама дјелује да нам то убрзава варење и да нам је лакше, а у ствари није, напомиње нутриционисткиња.
Народним језиком речено, за желудац је то исто као када проспемо нешто масно, а преко тога поспемо киселину. Она ће да покупи то, али талог ће да остане. Тако се и у нашем организму у ствари таложе ти отрови, када попијемо газирано пиће, објашњава нутриционисткиња. Исто се дешава и када узмемо соду бикарбону. Морамо пустити да се храна свари на природан начин.
Боље је попити чашицу неког горког пића са травама, јер оно помаже да се храна брже разгради на природан начин.
(НовостиМагазин)