Обратите пажњу

Ако једете подгријану рижу ризикујете тровање?

  • Извор: н1инфо.хр
  • 22.09.2023. 09:13

Припрема оброка унапријед одличан је трик за управљање напорном седмицом. Али требали бисте бити опрезни са складиштењем хране на бази житарица која може садржавати опасне бактерије.

Можда ћете се изненадити да је један од највећих криваца за тровање храном кувана рижа.

Било да припремате оброк или имате остатке риже, мала је вјероватност да се рижом која је неколико дана стајала у фрижидеру можете отровати храном.

Бацањем те три дана старе риже умјесто могли бисте се спасити од неких желучаних проблема.

Зашто постоји опасност од тровања храном од остатака риже?

Све врсте некуване риже могу садржавати споре Bacillus цереус, бактерије која може узроковати гастроинтестиналне болести попут повраћања или диареје. Споре су, отпорне на топлоту и не умиру кувањем.

Како се рижа хлади улази у зону опасне хране између 4 и 60 степени Целзијуса, бактерије се почињу брзо размножавати. Сваке године у САД-у има око 63.400 случајева тровања храном Bacillus цереусом, према клиници "Цлевеланд".

Велики ризик од тровања храном јавља се када рижа стоји вани дуже од сат времена – тада се споре бактерија могу размножити. Бактерије нису проблем ако рижу поједете одмах. Болест је много чешћа од једења риже која је одстајала на собној температури неколико сати, охлађена и поједена неколико дана касније. Ако ваша рижа одстоји два сата на собној температури или један сат на 32 степена Целзијуса, треба је бацити, према "Food Networku".

Који је најбољи начин складиштења риже да се избјегне тровање храном?

Како бисте спријечили тровање храном, остатке риже требали бисте ставити у хладњак убрзо након што сте завршили с кувањем (НХС препоручује да их похраните "идеално у року од једног сата").

Међутим, припазите да не стављате врућу посуду с храном у фрижидер, јер то може повећати температуру друге хране и такође довести до раста бактерија. "Food Network" препоручује порционисање велике количине риже у мање посуде и хлађење риже на собну температуру.

НХС препоручује да своју рижу држите у фрижидеру највише један дан док се не подгрије, док апликација "FoodKeeper" Министарства пољопривреде САД-а каже да кувану рижу можете чувати четири до шест дана. "Food Network" каже да можете наставити подгријавати рижу током три до четири дана колико је била похрањена, док НХС не препоручује подгријавање више од једном.

Који је најсигурнији начин подгријавања остатака риже?

Ако планирате подгријавати своју рижу, побрините се да рижа изађе из микровалне или буде врућа с унутрашњом температуром од 75 Целзијуса, преноси "Н1". И сљедећи пут када будете пожељели рижу, ограничите количину коју направите на оно што ви и ваши ближњи планирате појести тај дан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: