Одојче

Знате ли шта је млијечно прасе?

  • Извор: Индекс
  • 28.01.2024. 21:23

Врло је вјероватно да сте у неким ресторанима на менију видјели млијечне прасиће. Карактеристични су по врло њежном и меканом, готово слаткастом месу, па су деликатнија варијанта оне веће - класичног одојка с ражња. Али шта је тачно млијечно прасе?

Млијечни одојак, често називан и млијечно прасе, термин је који се користи за описивање врло младе свиње, обично старе само неколико седмица, која се још увијек храни мајчиним млијеком. Млијечни одојак је врло млад и осјетљив стадијум свиње који се узгаја прије него што се пребаци на чврсту храну или комерцијалну храну.

Зависно о локалним праксама и регулативама, млијечни одојци се обично пребацују на чврсту храну након неколико седмица живота, а затим се даље узгајају до доба када су спремни за клање, но неки се кољу и овако мали и сматрају их се делицијом.

Не једе се одојак само на Балкану

Печени одојак је популарно јело у многим дијеловима свијета. У Шпанији се радо једе печени одојак познат као cochinillo asado или lechon asado, врло је популаран у Мадриду и регији Кастиља.

Lechon је, пак, национално јело Филипина. Одојак се пече на ражњу или испод земље, а послужује се с разним умацима и прилозима. Једе се и на Хавајима, али и у Порто Рику, гдје је Lechon asado омиљено јело. Одојак се маринира у зачинима, а затим се пече на ражњу, на отвореној ватри и обожаван је на овом карипском острву.

Слично као и у Порто Рику, lechon asado је популарно јело и на Куби. Одојак се маринира у цитрусним соковима и зачинима прије него што се пече на отвореној ватри. У неким регијама Италије, посебно на Сардинији, Сицилији и у Умбрији, печени одојак је традиционално јело које се припрема за посебне прилике.

У Јужној Каролини, посебно у регији око Чарлстона, печени одојак је традиционално јело познато као "pig pickin“. Одојак пеку на отвореној ватри и послужују с разним умацима за роштиљ.

Eво када можемо очекивати ниже цијене прасетине

Eво када можемо очекивати ниже цијене прасетине


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска