Одојче

Знате ли шта је млијечно прасе?

  • Извор: Индекс
  • 28.01.2024. 21:23

Врло је вјероватно да сте у неким ресторанима на менију видјели млијечне прасиће. Карактеристични су по врло њежном и меканом, готово слаткастом месу, па су деликатнија варијанта оне веће - класичног одојка с ражња. Али шта је тачно млијечно прасе?

Млијечни одојак, често називан и млијечно прасе, термин је који се користи за описивање врло младе свиње, обично старе само неколико седмица, која се још увијек храни мајчиним млијеком. Млијечни одојак је врло млад и осјетљив стадијум свиње који се узгаја прије него што се пребаци на чврсту храну или комерцијалну храну.

Зависно о локалним праксама и регулативама, млијечни одојци се обично пребацују на чврсту храну након неколико седмица живота, а затим се даље узгајају до доба када су спремни за клање, но неки се кољу и овако мали и сматрају их се делицијом.

Не једе се одојак само на Балкану

Печени одојак је популарно јело у многим дијеловима свијета. У Шпанији се радо једе печени одојак познат као cochinillo asado или lechon asado, врло је популаран у Мадриду и регији Кастиља.

Lechon је, пак, национално јело Филипина. Одојак се пече на ражњу или испод земље, а послужује се с разним умацима и прилозима. Једе се и на Хавајима, али и у Порто Рику, гдје је Lechon asado омиљено јело. Одојак се маринира у зачинима, а затим се пече на ражњу, на отвореној ватри и обожаван је на овом карипском острву.

Слично као и у Порто Рику, lechon asado је популарно јело и на Куби. Одојак се маринира у цитрусним соковима и зачинима прије него што се пече на отвореној ватри. У неким регијама Италије, посебно на Сардинији, Сицилији и у Умбрији, печени одојак је традиционално јело које се припрема за посебне прилике.

У Јужној Каролини, посебно у регији око Чарлстона, печени одојак је традиционално јело познато као "pig pickin“. Одојак пеку на отвореној ватри и послужују с разним умацима за роштиљ.

Eво када можемо очекивати ниже цијене прасетине

Eво када можемо очекивати ниже цијене прасетине


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    'Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 20:30 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)