Наставници и ученици посластичарске стручне школе Добош Ц. Јожеф економског центра за стручно оспособљавање у Будимпешти поставили су Гинисов рекорд направивши Добош торту од чак 112 метара.
До Гинисовог рекорда су дошли поводом 100. годишњице смрти посластичара Добоша Ц. Јожефа. У сјећање на легендарног мађарског посластичара снима се и документарни филм у којем ће бити и овај узбудљиви догађај.
Торта се израђивала на неколико локација, а њени састојци допремљени су у школу на дан догађаја, гдје су је саставили.
На рекордној торти радило је укупно 20 посластичара и 150 ученика сластичарске школе. Огромна торта направљена је од 3.500 јаја, 50 килограма брашна, 60 килограма шећера, 62,5 килограма маслаца, 7,5 килограма какао маслаца, 62,5 килограма тамне чоколаде и 7,5 килограма какаа у праху.
Провобитно је планирано да "добошка“ буде дугачка 100 метара, али је на крају испала 112 метара, а исјечено је 4.500 кришки, па је у том тренутку и службено оборен Гинисов рекорд, преноси Агроклуб.
Привредна и индустријска комора Будимпеште, као покровитељ овог догађаја, донирала је дио торте у добротворне сврхе. Иначе, досадашња рекордна Добош торта имала је 3.600 кришки и направљена је 2021. године у фабрици слаткиша Аухан Мађарска.