Cijene veće, ali ne drastično

Turisti hrle u Crnu Goru, Grčku i Tursku

  • Izvor: Tanjug
  • 22.06.2022.14:34

Cijene smještaja, hrane, pića, goriva u zemljama gde turisti najradije ljetuju veće su nego lani, ali taj porast nije drastičan, tvrde u turističkim agencijama i njihovim udruženjima.

Tako direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da valja biti oprezan prema informacijama koje se po društvenim mrežama i nekim medijima mogu naći o cijenama u Grčkoj jer, kako kaže, skoro je bio u Grčkoj i uvjerio se da cijene van pansiona, u prodavnicama, restoranima i na plažama nisu drastično veće nego što su bile prošle godine.

"Može se reći da ako ste u kafiću pili kafu za jedan evro ona je sada 1,20 do 1,50 evra, a ako ste pili čuveni grčki frape na plaži za dva i po evra, on sada košta tri evra. Ljudi koji redovno ljetuju u Grčkoj znaju da se tamo ne naplaćuju ležaljke već je dovoljno da poručite jedno piće i da imate ležaljku cijeli dan", rekao je Seničić i dodao da su cijene piva, bezalkoholnih pića veće u odnosu na lane za pet do 10 odsto.

Cijene apartmana su, napominje, ostale na lanjskom nivou, s tim što su ponegdje u centralnoj sezoni veće između pet i sedam odsto. Međutim, to nije drastično jer agencije apartmane zakupljuju unaprijed pa za njih imaju garantovane cijene.

Seničić navodi da je situacija sa hotelima drugačija i da su cijene hotelskog smještaja skočile, najviše kod hotela većih kategorija, za oko 20 odsto, a nižih kategorija za 10 do 12 odsto.

Kada je riječ o cijenama u Turskoj Senićić kaće da je inflacija dosta velika, ali pošto je kurs evra povoljniji nego ikada, turisti prolaze daleko jeftinije nego što je bilo ranijih godina i kada je riječ o šopingu i boravku u Turskoj uopšte.

Dodaje da je veliko interesovanje i za Egipat, kao i da Crna Gora nastavlja da bilježi ozbiljno dobre rezultate, Bugarska takođe, ali da je interesovanje za Albaniju opalo.

To se, smatra on, desilo jer su se turisti zbog prestanka kovid protokola na destinacijama na koje su ranije išli, njima opet vratili, a smanjenju interesovanja za ovu zemlju doprineo je i porast cijena u Albaniji za oko 20 odsto.

Šef prodaje u agenciji “Drim lend” Jovana Komnenić navodi da, prema informacijama koje dobijaju sa terena, cijene u marketima i restoranima u Grčkoj nisu drastično povećane u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

"Mi u Grčkoj radimo apartmane i njihova cijena se kreće oko 300, 400 evra sa uključenim autobuskim prevozom, dok se kod avioprevoza naplaćuje negdje od 500, 600 evra zavisno od kategorizacije hotela", navodi ona.

Dodaje da su zbog avionskog prevoza ostrva skuplja od ostalog dijela Grčke, ali da cijene generalno nisu drastično veće nego lane.

"Što se tiče Turske, uglavnom radimo ol inkluziv koncept gdje putnici kada uplate paket aranžman nemaju skrivene troškove, a Turci se u odnosu na lane podigli cijene za oko 30 odsto", kaže Komnenićeva.

Sveti Stefan

Ona ukazuje da su u Crnoj Gori neki hoteli čak i spustili cijene u odnosu na prošlu godinu i da je zainteresovanost za ljetovanje u Crnoj Gori preko ove agencije veća nego 2021. i 2020. godine,

Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije Nikana u Grčkoj, kaže da ljetovanje za tročlanu porodicu u jonskoj regiji u preostalim danima juna može da se nađe i za 30 evra po danu, u prvoj polovini jula 40 evra za noćenje, a u avgustu 60 evra po danu.

"Parga je skuplja, pa je najniža cijena u junu oko 35-40 evra za noćenje, u julu 45-50, a u avgustu 75 evra. Što se tiče egejske obale, najpovoljnija je Olimpska regija, Halkidiki je najskuplji, pogotovo Sitonija, dok je Tasos od Sitonije povoljniji za oko 15 odsto", kaže Nikolićeva.

Prema njenim riječima, na Tasosu se do kraja juna može naći prenoćište za 30 evra za tročlanu porodicu, u julu za oko 35, dok je u avgustu najniža cijena za četvoro – 38 evra.

Tagovi: