Ликој мачке

Подсјећа на вукодлака или пацова: Необична мачка важи за веома интелигентну

 • Извор: Блиц
 • 17.06.2024. 19:18

Данас постоје стотине врста мачака, а свака од њих има нешто посебно што је чини јединственом. Ипак, јесте ли се икад запитали која то пасмина мачака има најнеобичнији изглед?

Ликој су засигурно мачке најнеобичнијег изгледа које подсјећају на вукодлаке из бројних прича и филмова. Мачке ове врсте потпуно су здраве, а њихов изглед је посљедица природних мутација.

Њихова сива длака с понеким бијелим праменом и лице које је најчешће без длаке резултирају тиме да их људи повезују са споменутим митолошким бићем. Иако не изгледа тако, њихово крзно уопште није грубо, већ веома глатко.

Ветеринар Антонио ДеМарко видио је само једну или двије Ликој мачке у својој пракси у посљедњих 15 година. Каже да те такозване “мачке вукодлаци” имају мањи број фоликула по скупини фоликула длаке у поређењу са нормалним кућним мачкама.

Ветеринар Џони Гобл заслужан је за ову врсту, а блиско је сурађивао и с генетичарима и дерматолозима како би искључио здравствене проблеме повезане с овом врстом. Због пажљивог поступка узгоја, ове се мачке сматрају здравом врстом која може доживјети и 15 година.

Као и код потпуно бездлаких врста мачака, Ликој мачке потребно је повремено купати како би се спријечило да им кожа постане масна. Имајте на уму да су ове мачке, као и оне потпуно бездлаке, склоне опеклинама од сунца. Ако их ипак изводите из куће, свакако ћете их требати заштитити кремом или од‌јећом која блокира УВ-зрачење. Биће потребно свакодневно или барем чешљање сваких седам, баш као и већини других мачака.

Већину времена лињаће се мање од врсте мачака с длаком, али немојте се чудити ако се деси да ваша Ликој мачка у једном тренутку изгуби сву длаку. Наравно, њихово јединствено крзно чини их склонијима неким болестима, па је ово пасмина која неће бити добар избор за особе које нису спремне на захтјевног љубимца.

Будући да потичу од дивљих мачака, њихов је инстинкт за ловом врло јак. Такође, не савјетује се удомљавање ове мачке ако већ имате мале крзнене љубимце као што је хрчак. Они би лако могли постати њен плијен.

Ове су мачке врло енергичне и интелигентне, те ће увијек пронаћи нешто ново што желе истражити. Због такве заигране природе, једна од њихових омиљених забава је учење трикова, преноси Klix.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

  ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина