ATV

Istraživanje

Ovu boju očiju ima samo dva odsto svjetske populacije

 • Izvor: Magazin novosti
 • 17.09.2023. 05:14

Da li ste znali da samo dva odsto svjetske populacije ima zelene oči? Oko 16 odsto njih su germanskog i keltskog porijekla, preciznije rečeno, 86 odsto stanovnika Irske i Škotske ima zelene oči.

Osim po porijeklu, osobe sa ovom bojom očiju izdvajaju se i po drugim osobinama. 

Istraživanje, u kojem je učestovalo 58 trudnica, pokazalo je da su dame sa svijetlim očima tolerantnije na bol u odnosu na ostale, te da su plavooke i zelenooke žene imale i manje neprijatanosti na porođaju. 

Takođe, manje pate od postporođajne depresije u poređenju sa crnookim mamama.

Mada se samo rijetki mogu pohvaliti zelenom očima, još je manje onih sa sivom bojom, svega jedan odsto svjetske populacije. Ali nijanse sive mogu varirati od zelenkaste preko dim-plave do smeđe boje lješnika, što često zavisi od okoline, posebno od količine svjetlosti. Osobe sa ovom bojom očiju najčešće možete sresti u sjevernoj i istočnoj Еvropi. 

S druge strane, najrasprostranjenija boja očiju na svijetu i dalje je smeđa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:05 Serija: Еskobar (16+)

  Podvizi ozloglašenog narko-bosa, Pabla Еscobara.