Несвакидашњи случај

Младић отишао на трансплатацију бубрега па цијелу операцију био будан

 • Извор: Агенције
 • 25.06.2024. 13:48

Џон Николас, 28-годишњи пацијент који је био подвргнут трансплантацији бубрега остао је будан током процедуре, и чак је угледао нови орган који је требало да добије, открила је болница у Чикагу.

Он је рекао да није осјећао никакав бол и да је изашао из болнице само 24 сата касније након што су љекари замијенили бубреге 24. маја.

Умјесто уобичајене опште анестезије, медицинско особље је одлучило да користи кичмену анестезију сличну оној која се даје за царски рез.

Хирург за трансплантацију др Сатиш Надиг рекао је у саопштењу за јавност да је држање Николаса будним операција слична амбулантној процедури.

- Надамо се да будна трансплантација бубрега може смањити неке од ризика од опште анестезије, а истовремено скратити боравак пацијента у болници - рекао је Надиг, који је и директор болничког центра за трансплантацију.

- Унутар операционе сале, било је невјероватно искуство бити у могућности показати пацијенту како изгледа њихов нови бубрег прије него што га стави у тијело - додао је Надиг.

Др Висенте Гарсија Томас рекао је да је извођење операције било лакше медицинском особљу од многих царских резова, назвавши је "једноставном и без догађаја".

"Био сам свјестан шта раде"

Николас, који је такође био под благим седативима, назвао је то искуство „прилично невјероватно“ и није ни знао да је у току.

- У једном тренутку током операције, сјећам се да сам питао: 'Да ли треба да очекујем да почне анестезија?' а они су већ увелико радили посао и ја сам био потпуно несвестан те чињенице - рекао је Николас.

- Дали су ми седатив за сопствену удобност, али сам и даље био свјестан шта раде - додаје он.

Док пацијенти обично морају да остану у болници два или три дана након трансплантације бубрега, Николас је изашао за један дан, кажу у болници.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

  За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

 • 10:30 Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм (Р)

  '' Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм (Р)

 • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)