Индустрија меса један је од највећих загађивача на планети. Много алтернативна је понуђено – од прелажења на инсекте до меса из лабораторије – али ниједна се није примила. Можда бисмо могли да пробамо за змијетином?
Нова студија међународног тима стручњака проучила је могућност узгоја питона на комерцијалном нивоу и какав еколошки утицај би таква пракса имала у поређењу са сточарством.
Резултати су обећавајући. Змије су брзо расле, чак и током периода поста, а однос количине добијеног меса са количином поједене хране био је изузетно добар. Храњене су пилетином и глодарима, али могу да буду храњени и отпацима од месне индустрије.
Такође, узгајање змија има још једну предност.
„Њихова могућност да током периода поста регулишу метаболичке процесе како би одржали стање организма служило би као веома важан фактор у предјелима гдје није увијек загарантовано стабилно снабдијевање или метеоролошки услови“, каже херпетолог Данијел Натуш са аустралијског Универзитета Маквари.
Његов тим проучавао је две врсте питона malayopython reticulatus и python bivittatus, док су годину дана узгајане на фармама у Тајланду и Вијетнаму, да би након тога биле искоришћене за јело.
Однос поједене хране и добијеног меса код питона је 1,2 – док је код лососа 1,5, код живине 2,8, свиња шест и говеда десет.
Змије могу да посте мјесецима без великог губитка тјелесне масе, што их чини идеалним за узгој у предјелима гдје храна и вода нису загарантовани.
„Наша студија је потврдила да је биолошки и економски могуће узгајати питоне за комерцијалну употребу меса“, наводе истраживачи.
Упркос томе што змијско месо неће преко ноћи стићи у месаре, резултати студије показали су да би питони могли једног дана да постану стабилни и економични извор хране.