Kuvarica otkriva

Zbog čega luk nikako ne treba držati u frižideru

  • Извор: Магазин новости
  • 05.04.2023. 13:23

Većina domaćica luk čuva u frižideru misleći da će tako produžiti rok trajanja istog i da je tamo najbezbjednije čuvati ga, međutim, kuvarica Kristen Farmer objasnila je zbog čega to nije tačno.

"Luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari. Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju“, objašnjava kuvarica Kristen Farmer Hol, ujedno i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema.

Pri nižim temperaturama skrob se lakše pretvara u šećer, zbog čega dolazi do promjene teksture luka, pa on postaje gnjecav, piše Magazin Novosti.

Najbolje je čuvati ga u mrežici ili papirnoj kesi kako do njega ne bi dopirao vazduh, a potom ga tako odložiti na hladno, mračno i suvo mjesto. Uskladišten na takav način, može trajati i do 30 dana. Ako ga skladištite u špajzu u kuhinji luk je upotrebljiv sedam dana zato što je tamo uglavnom sobna temperatura.

Postoji još jedna česta greška. Nakon kuvanja, mnogi ostatak luka stavljaju u frižider, ali tako na njemu mogu da se skupe opasne bakterije.

Тагови:
  • 12:00 Манастири (Р)

    ' '' Манастири (Р)

  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.