Objašnjenje

Zašto nas sjeckanje luka rasplače?

  • Извор: Новости.рс
  • 21.01.2022. 00:09

Luk je jedno od najpopularnijih povrća. Rijetka su ta jela u kojima se ne nalazi luk, iako ga možda ne volite u jelima je neizostavan.

Za mnoge, sjeckanje luka nije tako jednostavno. Sigurno ste primetili da vas oči peku i počinju da suze. Ovo je uobičajen problem.

Zašto nas ovo korjenasto povrće tjera da plačemo i kako to da izbjegnemo?

Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se iseče oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.

Ova hemikalija djeluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi spriječio životinje da jedu luk. Ali kada ga isjeckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolazu doi odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osjetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega sjeckanje luka ne utiče na sve na isti način.

Kako da isjeckamo luk a da ne pustimo suzu?

Postoji nekoliko savjeta i trikova pomoću kojih možete da spriječite da zaplačete dok sječete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta prije nego što ga isječete, jer hladnoća sprečava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: 16 блокова (12+) (Р)

    '' Филм: 16 блокова (12+) (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)