Корисно

Заборавите на хладна пића, ове намирнице ће вас расхладити изнутра

  • Извор: Б92
  • 15.07.2024. 13:03

Када температуре порасту, можете једноставно да укључите клима-уређај, ако га имате.

Али овај енергетски интензиван начин одржавања ниске температуре у просторији, људском организму ремети природну способност да се прилагоди спољашњим температурама. Ова нагла промјена може поништити све позитивне ефекте времена проведеног у климатизованим условима.

Дакле, шта можете да урадите ако желите да се охладите на здрав начин? За почетак, вријеме је да преиспитате свој мени и навике у исхрани и уведете неке нове намирнице – оне које ће расхладити ваше тијело изнутра.

Када је само тијело већ загријано, посљедња ствар која му је потребна је топла, кисела и слана, масна и тешка храна. Зато избјегавајте ђумбир, кајенску паприку, бели лук, лук, чили, кари, сир, кајмак, алкохол, кафу и црни чај јер они изузетно загријавају тијело.

Такође, реците не и леденим пићима јер ремете пробавни систем. На примјер, када уз ручак попијете ледени чај, гасите дигестивне "ватре" неопходне за уравнотежено функционисање варења. Радије пијте напитке на собној температури, боље ће се апсорбовати у тијелу и брже ће утолити жеђ.

Храна која хлади организам

Љети се у исхрани препоручују слатки, горки и трпки укуси јер расхлађују. Добри примери су ghee маслац и кокосово уље јер хидрирају и хладе тијело изнутра.

Сезонско воће (брескве, лубенице, трешње) је савршен избор, као и сезонско поврће (краставци, слатки кромпир, броколи, зелено лиснато поврће, тиквице, боранија). Ово вријеме је идеално и за зелене сокове и сирову храну уопште јер је енергетски веома хладно.

Чајеви за расхлађивање

Нана

Осим што благотворно д‌јелује на мучнину, лоше варење и надимање, идеалан је за "хлађење" организма изнутра. Поред шољице топлог или млаког чаја (који изазива мање знојење), слане и слатке љетње салате обогатите листићима нане.

Матичњак

Од шаке свјежих листова и једног литра воде направити чај, а када се охлади додати сок од једног лимуна и заслађивач по жељи. Свјежи листови матичњака могу се користити и у кувању, за ароматизирање пудинга, сладоледа, воћа и зелених салата.

Хибискус

Овај цвијет је веома освјежавајући, а пун је антиоксиданата и витамина Ц, који нам је посебно потребан љети. Чај од хибискуса, који се често мијеша са шипком, расхлађује тело, па се користи не само током љетњих врућина, већ и код тегоба са повишеном температуром.

Пратите нас и путем Вибера