Експерти кажу да је правилно чување преостале хране кључно за спречавање тровања храном. Доказано је да правилно хлађење хране смањује вријеме проведено у „опасној зони“, гдје се бактерије могу размножавати. Бактерије попут Цлостридиум перфрингенс и Бациллус цереус могу преживјети високе температуре и могу узроковати озбиљне симптоме тровања храном, попут повраћања и дијареје.
Неке намирнице су ризичније од других, укључујући месо и производе од житарица као што су пиринач и тјестенина. Дакле, ако су у питању ова категорије хране, трик је у томе да их треба правилно их охладити.
Али то не значи да је најбоље одмах ставити остатке у фрижидер. Правилно хлађење је кључно, али не бисте требали чекати и предуго да охладите остатке. Стручњаци препоручују да храну оставите ван фрижидера до два сата. Такође, врућа храна ће се охладити готово једнако брзо и на кухињском пулту као и у фрижидеру, јер разлика у температури није тако велика.
Дакле, док год не остављате храну ван фрижидера дуже од два сата, трик је у томе да је важније како их чувате у фрижидеру него да покушавате убрзати процес хлађења.