ПТФЕ

Све предности и мане тефлона

  • Извор: 24сата.хр
  • 20.10.2023. 12:30

Тефлон је устаљен назив за политетрафлуороетилен или ПТФЕ, који представља једног од најиздржљивијих пластичних материјала.

У поређењу са осталим пластичним масама ПТФЕ је врло отпоран на високе и ниске температуре те на хрђу, но оно што га чини још посебнијим је његов ниски коефицијент трења - другим ријечима, његова велика глаткоћа и склискост. 

Због наведених својстава тефлон је нашао широку употребу у многим индустријама, но нама је најзанимљивија његова примјена у кулинарству. 

Наиме, тефлоном се облаже различито тзв. непријањајуће посуђе за кухање и печење, попут тава и лонаца те лимова и калупа за печење у рернама.

Својства тефлонског посуђа

Шездесетих година прошлог вијека, када се тефлоном почело облагати кухињско посуђе, догодио се заокрет у кулинарству. 

Наиме, тефлонско суђе показало се врло практичним због јединственог својства "клизавости“ које онемогућава храну да се приликом термичке обраде лијепи за дно посуде. 

Данас постоје разне варијанте другог непријањајућег посуђа, но оно тефлонско је и даље најцјењеније будући да се стално унапређује. Дакле, због изузетних карактеристика тефлона у тефлонским тавама и лонцима могуће је припремити храну с минималним додатком или чак без имало масти. Тефлонско посуђе тако омогућава једноставну припрему нискокалоричне, дијеталне хране.

Недостаци тефлона

Наравно, није све тако идеално - тефлон има и неке своје недостатке. Прије свега, када се загрије постаје подложан оштећењима, поготово при кориштењу металних и оштрих пластичних виљушки или лопатица. Стога се често наглашава како је уз тефлонско посуђе најбоље користити дрвена или мекана и обла пластична помагала. 

У противном, тава се оштећује и губи своја својства, а тефлонски слој се разједињује и онечишћује храну те квари њен визуални доживљај. Иако конзумација комадића тефлона не представља ризик за здравље, она сигурно није пожељна.

Надаље, тефлон при високим температурама почиње отпуштати паре које могу бити опасне, поготово за неке кућне љубимце. Код људи, удисање пара које настају термичким распадом тефлона, може узроковати симптоме сличне грипи који нестају након неколико дана. Но, код птица, удисање пара може узроковати тренутну смрт. Стога се људима који имају птице за кућне љубимце савјетује додатни опрез. Како би се спријечило стварање токсичних пара, тефлонско посуђе се не би смјело загријавати на температуре изнад 260 степени, но ово и није тако велики проблем будући да температуре кувања, пржења и печења најчешће не прелазе ову границу. Тефлонско посуђе се зато не препоручује користити приликом печења на жару, а с обзиром на то да се може јако брзо загријати, препоручује се да се не загријава празно. Препоручљиво је, на примјер, у њега ставити барем мало уља које ће својим димљењем упозорити на високу температуру.

Да ли је тефлон канцероген

Многи људи избјегавају тефлон јер сматрају да је канцероген, али, као што је речено, он представља врло отпоран и инертан материјал.

Оно што се повезује с карциномом је перфлуорооктанска киселина или ПФОА, која се користи при производњи тефлона, а у тефлонском посуђу се може налазити у траговима. Међутим, стручњаци наглашавају како је изложеност ПФОА-у преко тефлонског посуђа готово занемарива будући да већина ПФОА-а у околину заправо долази од индустријских постројења. 

С друге стране, квалитетни и цијењени произвођачи су од прије неколико година тефлон за посуђе почели производити без ПФОА-а.

Користити или не користити - питање је сад

На крају се о поставља питање је ли добро користити тефлон или не, а одговор је потврдан, с тиме да се треба држати и неких упутстава. 

Тефлоном обложено посуђе заиста има много предности - од припреме до чишћења, а притом је најпоузданије користити оно квалитетније, произведено од поузданих фирми. 

Наиме, ови произвођачи тврде да у њиховом посуђу нема заостатака канцерогеног ПФОА-а те наводе да је оно знатно отпорније на огреботине него што су то биле прве верзије тефлонског посуђа. Свеједно, потребно је пазити да се у тефлону кува на разумним температурама.

Тефлонско посуђе се никада не би смјело прегријати, а најбољи начин контроле је да се не загријава празно, већ увијек са барем мало уља или воде, који ће упозорити на високе температуре.

Пратите нас и путем Вибера