Да ли бојлер треба гасити или га стално држати укљученог? Интернет форуми, друштвене мреже и расправе уживо – у било ком облику, ово питање је увијек актуелно и никако да дођемо до коначног одговора.
Шта је рационалније
Неко ће вам рећи да је много рационалније оставити бојлер укљученим по цијели дан и ноћ, јер онда не мора да грије сву воду, већ само догријева, други заговарају теорију да је најбоље палити га по потреби. А ево шта на ту дилему каже сервисер ових кућних апарата.
– Апсолутно није истина да је за новчаник боље држати бојлер стално упаљеним. Наравно, све зависи од броја чланова домаћинства. Тако, ако је у питању самац или брачни пар, њима је рационалније да бојлер укључују по потреби. С друге стране, ако је у питању породица с већим бројем чланова, њима је вјероватно најзгодније да бојлер стално буде укључен јер ће у сваком тренутку неком требати вода.
– Такође и намјена бојлера игра велику улогу – ако је бојлер намијењен само за туширање, онда је смисленије да га повремено палите, а ако је у питању велики проточни бојлер који користите и у кухињске намјене, онда ћете га највјероватније гасити врло ријетко.
Дакле, штедљивије је ипак палити га по потреби, и наравно, ако већ пазите на штедњу, гледаћете да га укључите у јефтинијој тарифи.
Једна цака
Што се тиче продужавања вијека бојлера, како објашњава овај сервисер, њему је свеједно да ли стално ради или не уколико су сви делови уреду, јер “није то човјек да му треба одмор”.
– Цака која, с друге стране, заиста пали јесте да термостат подесите на 55-60 степени. Нека највиша вриједност на коју га намјештате буде евентуално 60. Испод 55. подиока се не ствара каменац. С друге стране, ако је термостат стално подешен на 90, ствараће се много више каменца, нарочито у овдашњим условима, будући да нам је вода тврда.