Доносимо вам седам посних оброк салата за седам дана у недјељи, које се спремају за мање од 10 минута.
1. Салата са флекицама и сусамом
Састојци:
-
200 г тјестенине (флекица)
- 150 г посне мајонезе
- 1 кашичица сенфа
- 150 г кукуруза шећерца
- 200 г карфиола
- 1 већа црвена паприка
- 1 паприка из туршије
- 1 мањи црвени лук
- 2 кашике сусама
- 2 кашике сјемена сунцокрета
- 180 г туњевине
Припрема: Тјестенину скувати, карфиол обарити. Сјеме сусама и сунцокрета на тигању мало испећи да порумени. Све добро охладити.
У тјестенину додати сецкану паприку и лук, мајонезу, сенф, кукуруз, карфиол, сјеме сусама и сунцокрета, а затим и туњевину коју сте оциједили од масноће. Све добро изједначити и охладити.
2. Салата са туњевином и шампињонима
Састојци:
-
2 конзерве туњевине у комадима
- 100 г маринираних шампињона
- 100 г несланог печеног кикирикија
- 500 г тјестенине (посне)
- 400 г посне мајонезе
- 5 - 6 киселих краставчића
- Со
Припрема: Тјестенину скувати уобичајено. Туњевину оцједити. Шампињоне и краставчиће ситно исјецкати. Кикирики исецкати. Сјединити туњевину, шампињоне, краставчиће и кикирики. Посолити, промијешати и сјединити са тјестенином. Додати мајонезу и све лагано измијешати. Оставити да одстоји у фрижидеру прије сервирања.
3. Кус-кус салата
Састојци:
-
300 г кус куса,
- веза празилука,
- краставац,
- паприка, парадајз,
- црне маслине,
- маслиново уље,
- 2 лимуна,
- свјеж першун,
- зачини
Припрема: Изрежите поврће на ситне коцкице, а у међувремену загријете воду у шерпи, па кус кус прелијте у посебној посуди са водом и оставите 5 минута да набубри. Након тога у великој посуди помијешајте кус кус са спремљеним поврћем. Сада сте спремни за дресинг: у посуди исциједите лимун, наспите маслиново уље, па зачините. Промијешајте све и прелијте спремљени кус кус. Промијешајте све па украсите свјежим першуном и маслинама и уживајте у овој брзој, лаганој салати.
4. Пиринач (рижа) салата
Састојци:
-
900 г скуване риже
- 400 г туњевине
- 200 г грашка из конзерве или скуваног
- 2 црвене паприке, исјечене на коцкице
- 3 парадајза, исјечена на ситне комаде
- кашика ситно исјецканог першуна
- кашика ситно исјецканих маслина
- 4 кашике посне мајонезе
- сок једног лимуна
- 2 кашике маслиновог уља
Припрема: Прво скувајте рижу и грашак и оставите да се расхлади. Потом остало поврће исјецкајте на ситне комаде. Затим у једну ставите све намирнице и, па додајте мајонезу, уље, сок од лимуна и остале зачине по жељи. Добро све промијешајте и салата је спремна за јело!
5. Кремаста рибља салата
Састојци:
- 2 конзерве сардина у уљу од 125г
- 150 г куване мркве
- 150 г куваног грашка
- 150 г куваног кукуруза шећерца
- 40 г празилука
- со и бибер
- 200 г посне мајонезе
Припрема: Изрендати мркву (крупније), ситно исећи празилук, а сардину оциједити од уља. Све састојке добро умијешати у већој посуди и зачинити по укусу (со, бибер). Затим додати мајонезу и сјединити. Након припреме ставити у фрижидер на хлађење.
6. Салата са макаронама и празилуком
Састојци:
-
пола празилука
- 200 г шампињона
- 200 г посних макарона
- 300 г посне мајонезе
- 1/2 кашичице оригана
- со
- бибер
Припрема: Макароне кувати 6-7 минута у прокључалој води са мало соли. На умјереној температури на 2-3 кашике уља продинстати ситно сјецкан празилук. До се лук динста очистите шампињоне и изрежите на ситније комаде. Након 10-ак минута динстања лука додајте и шампињоне, 1/4 кашичице соли, оригано, бибер и динстати још 10-15 минута док вода коју су пустили шампињони не испари. Шампињоне додати у оцијеђене макароне, промијешати и поклопљено оставити да се потпуно охлади. На сваких 15-ак минута протресите шерпу да се макароне не залијепе. Уколико то будете радили кашиком постоји шанса да ће се макароне мало изгњечити. У охлађене макароне додати мајонезу и лагано измијешати како би се равномјерно распоредила, па пребацити у суд у којем ћете чувати салату.
7. Мајами салата
Састојци:
-
300 г жутог пасуља
- 300 г белог пасуља
- 300 г црног пасуља
- 300 г кукуруза шећерца
- 500 г празилука
- 500 г мркве
- 4-5 феферона
- сирће, уље, со, першунов лист
Припрема: Све три врсте пасуља се скувају да се не прекувају, али свака за себе. Јер, и вријеме кувања им је различито, а и избјегава се опасност да онај црни обоји онај бијели. Проциједи се па охлади. Скува се и кукуруз, као и мрква што се исјецка на коцкице и такође охлади. Празилук и фефероне се ситно исјецкају, дода истуцани ким, све промијеша па зачини сирћетом, уљем и сољу. На крају се све поспе ситно сјецканим першуновим листом.