Корисна биљка

Рецепт за салату и сируп за чишћење јетре од маслачка

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 11.03.2024. 17:44

Док је за неке обичан, досадни коров, за неке људе маслачак је прави еликсир.

Сви дијелови ове биљке су љековити – и листови и коријен и стабљика, а они који имају могућност да скупљају чисте и здраве биљке треба да знају када се шта бере.

Листови прије цвјетања, а маслачак цвјета од марта до маја, коријен се вади у прољеће и у јесен, а стабљика у периоду цвјетања.

При вађењу коријења треба водити рачуна да се коријен не исијече да маслачак не би остао без сокова. Извађено коријење треба да се суши два-три дана на сунцу.

Како се прави салата од маслачка?

Потребно је:

  • свјежи листови маслачка,
  • маслиново уље,
  • морска со,
  • лимун,
  • бијели лук.

Припрема: 

Свјеже листове маслачка оперите, насјецкајте и ставите у здјелу. Прелијте их маслиновим уљем, благо посолите и зачините с неколико капи свјеже исцијеђеног лимуна и додајте два, три чена бијелог лука.

Сок од маслачка

Сок од маслачка употребљава се за ублажавање стомачних тегоба, а најбоље резултате даје свјеже исцијеђен сок.

Сок може да се направи и комбинацијом листова и коријена који се исциједе.

Двије кашичице тако добијеног сока сипајте у чашу млијека, засладите медом и пијте ујутро на празан желудац три седмице.

Сируп од маслачка за јачање организма

Сируп чисти крвне судове, регулише варење и јача организам, а припрема се једноставно.

Двије шољице цвјетова маслачка прокувајте у два литра воде, проциједите, додајте килограм меда и сок од два лимуна.

Смјесу кувајте на тихој ватри уз непрестано мијешање док не постане сирупаста.

Сируп сипајте у боцу, затворите је и узимајте два-три пута дневно по једну кашику.

Чај од маслачка

Преко двије кашичице маслачка сипајте шољу хладне воде и кувајте минут-два.

Склоните с ватре и оставите да одстоји 15 минута, а затим проциједите, јавља "Агросавјет".

Чај за чишћење јетре

Потребно је: 

  • 20 г маслачка,
  • 10 г смиља,
  • 20 г менте,
  • 10 г кантариона,
  • 20 г невена,
  • 20 г коприве.

У 4 децилитра вреле воде сипати 2 супене кашике биља, оставити под поклопцем пола сата, а онда проциједити.

Пијте три пута по једну шољу на 10 минута прије оброка. Овај чај је одличан за чишћење јетре, пише "Вечерњи лист". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: