Увијек је право вријеме за свима нам омиљене палачинке и чини се да бисмо сваког дана могли да их једемо, али ако постите – одмах посегните за прављењем по овом рецепту.
Посне палачинке припремају се без млијека и јаја, а толико су укусне и мекане да нећете моћи престати да их се једете. Најљепша варијанта је да их нафилујете мармеладом с укусом по жељи и поспете мљевеним орасима. Овај рецепт је идеалан за све оне који посте, а већ знате да се палачинке брзо и једноставно припремају.
Уколико желите, можете пробати и варијанту са какаом и шећером, кокосом... али пожељно је да састојке посипате на вруће палачинке како би се све фино растопило.
Такође могу бити попуњене циметом и шећером, а можете направити и слане палачинке, како је објашњено на Јутјубу, на каналу "Sherpica Recipes". На вама је само још да их направите!
Рецепт за посне палачинке
Састојци:
- 500 ml воде (плус још мало да би се разредило на густину течног јогурта)
- 350 gr меког брашна
- 1 кашичица шећера
- пола кашичице соли
- 2 кесице ванилин шећера или арома
- мало нарибане корице лимуна (не мора)
- 3 кашике уља за тијесто + неколико капи уља за пржење (у добром тигању без уља)
- 1 кашичица прашка за пециво
Припрема:
Измешајте воду, шећер, со, ванилу, уље и нарибану корицу лимуна. Додајте брашно и прашак за пециво. Измијешајте тако да нема грудвица и пеците у добро загријаном тигању. Док се пеку – смањите, тј. коригујте температуру да палачинке не би изгорјеле. Пеците их с обе стране. Намажите и уролајте, и – уживајте. Пријатно!