Према предању, на дан празника Младенци, новопечена млада треба да устане рано и умијеси такозване младенчиће. Они су рецепт за слађи, срећнији и дуговјечнији брачни живот, а ево како да их направите.
Састојци:
- пола шоље киселе воде
- парче квасца
- 200 мл уља
- 100 г шећера
- брашна по жељи
- сок од лимуна и његова корица
- мед
- ораси
Припрема:
1. Квасац растопите у млакој води да би надошао. Помијешајте киселу воду, уље, шећер, лимунов сок и изрендану кору. Када квасац надође, придружите и њега.
2. Брашно сипајте постепено, тако да тијесто буде између меког и тврдог. Најбоље би било да се умијеси ноћ уочи празника.
3. Развијте кору, чашом обликујте колачиће и пеците док не порумене. Прије тога их обавезно премажите шећерном водицом односно мјешавином воде и шећера.
4. Након печења можете филовати медом и шећером или једноставно ставити орах. Пријатно!
(Србија Данас)