Zdravlje i ljepota

Profesionalna frizerka savjetuje kako da njegujete suvu kosu

  • Извор: Телеграф
  • 20.02.2022. 17:40

Suva kosa je čest problem na koji se žale mnoge žene, naročito u zimskom periodu. Na suvoću vlasi utiču spoljni faktori, vrijeme, ali i izloženost raznim tretmanima i hemikalijama.

Dehidrirana kosa je siguran put ka suvim vlasima, a jedini način da izbjegnete iskrzane i suve krajeve je redovna njega i hidratacija kose.

"Kosa, kao i koža, u zimskom periodu traži veću posvećenost i njegu, naročito ako je sklona suvoći", kaže za "Telegraf.rs" profesionalni frizer Ivana Simić.

Najuočljiviji pokazatelji dehidrirane kose su, navodi frizerka, beživotna kosa bez sjaja, koja je istovremeno kruta i gruba na dodir.

"Vlasi nemaju odgovarajući obim, pokretljivost i gipkost, zbog čega kosa poprima umoran i oštećen izgled. Suva kosa je najčešće posljedica nedovoljne hidratacije, mehaničkih oštećenja, kao i faktora iz okruženja, poput preteranog izlaganja hemikalijama, kao što su tretmani za ispravljanje kose, farbanje kose i visoke temperature prilikom stilizovanja", objašnjava frizerka.

Sagovornica "Telegrafa" savjetuje šta je potrebno da uradite kako biste oporavili suve vlasi i kosi vratili sjaj i bujnost.

"Prvo i osnovno je da kosu ne perete suviše često, ne češće od dva puta sedmično. Veoma je važno odabrati odgovarajući šampon. Regenerator nanosite samo na vrhove kose. Ako imate suvu kosu, poslije pranja je prosušite uvijanjem u peškir. Držite peškir 10 minuta da pokupi višak vode, a zatim kosu osušite na prirodan način, bez korišćenja toplote. Nemojte koristiti aparate za ispravljanje kose, poput prese, jer je oni dodatno isušuju", objašnjava frizerka.

Ukoliko se ipak odlučite za korišćenje za prese, frizerka savjetuje da obavezno zaštitite kosu preparatima koji je čuvaju od toplote.

Ukoliko nemate vremena da češće odlazite u frizerski salon na profesionalni tretman, frizerka savjetuje da sami napravite pakovanje, odnosno masku za kosu.

"Jedno od pakovanja koje najradije predlažem možete napraviti vrlo jednostavno. Potrebne su vam dvije kašike hladno cijeđenog kokosovog ulja,  dvije kašike meda i pola banane. Ispasirajte bananu, najbolje u blenderu, a zatim dodajte med i miješajte sve dok ne nestanu grudvice. U tu smjesu dodajte kokosovo ulje, koje je prije toga stajalo na sobnoj temperaturi. Nastavite da miješate dok se svi sastojci ne sjedine. Nanesite masku na cijelu kosu i držite 50 minuta, a zatim je operite mlakom vodom, pa operite na uobičajen način", savjetuje Ivana.

Frizerka preporučuje da ovo pakovanje nanosite jednom sedmično, dok se vlasi ne oporave.

"Ova maska je vrlo djelotvorna i brzo ćete vidjeti rezultate. Još jedno bitno pravilo za one koji imaju suvu kosu je da ne koristite četku, već češalj za iščešljavanje. Četka kida dlaku i dodatno je oštećuje", poručuje frizerka.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.