Први мај најчешће проводимо у природи, уз добро друштво, роштиљ и пиће, па је право вријеме да се припремите за нову авантуру.
Месо и поврће с роштиља увијек имају посебну арому и слаткоћу. А када уз арому дима додате и маринаду, добијете роштиљ за прсте полизати. Узалуд вам и најфинији комади меса, и добра ватра, и најквалитетнији роштиљ уколико месо нисте претходно маринирали.
Маринада је оно што ће месу дати посебан укус и мекоћу, а месо је најбоље ако га маринирате вече прије роштиљања и вриједи сваког минута чекања.
Класична маринада
Потребни састојци:
- 100 ml сунцокретовог уља
- 100 ml маслиновог уља
- 100 ml јабуковог сирћета
- 2 кашике соли
- 2 чена бијелог лука
- 1 кашика бибера
- 1 кашичица мљевене паприке
- 1 црни лук
Припрема:
Црни и бијели лук ситно исјецкајте, па их ставите у велику чинију. Обје врсте уља, сирће и зачине додајте у чинију с луком, па све заједно промијешајте. Комаде меса умачите у добијену маринаду и слажите у већу посуду, а на крају месо залијте преосталом маринадом и поклопите. Оставите најмање четири сада у фрижидеру.
Пикантна маринада
Потребни састојци:
- 1 кашика чилија у праху
- 1 кашика смеђег шећера
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица бибера
- 1 кашичица бијелог лука у праху
- 1 кашика алеве паприке
- 200 ml уља
- 2 кашике сенфа
Припрема:
Све састојке ставите у посуду и промијешајте. Маринадом премажите месо или поврће и оставите преко ноћи у фрижидеру.